Kustannuspaikkalaskennan käyttämien

Kustannuspaikkalaskennalla (projektilaskennalla) saa mm. tiedon valitun kustannuspaikan tuloista ja kuluista. Näin voit vertailla eri projekteja keskenään.  Kustannuspaikkalaskentaa voi käyttää eri tavoin. Esimerkiksi:

1. rakentamisessa – voi pitää eri rakennusprojektit erillään toisista.
  2. IT:ssä – voi pitää eri IT-projektit erillään toisista.
  3. toimialojen erillään pitämiseksi jos yrityksellä on niitä montaa. Esimerkiksi toimialojen kouluttaminen ja  konsultointi erillään pitämiseksi.

Tässä ohjeessa kerron, miten voit lisätä liiketapahtumat eri kustannuspaikkojen alas ja mistä saat näkyviin kustannuspaikkaraportin.

Miten laskun tulon/ kulun saa kustannuspaikan (projektin) alas?

Ennen kuin voit lisätä laskulle kustannuspaikkoja sinun on perustettava kustannuspaikka. Kustannuspaikan perustamisesta voit lukea ohjeesta ”Kustannuspaikan lisääminen”

Kustannuspaikan lisäämiseksi laskulle luo tai avaa lasku (esimerkiksi myyntilasku) kohdasta: ”TOIMINNOT/ Myyntilaskut> Muokkaa myyntilaskua”.
  1. Napauta laskun näkymässä kansion kuvakkeella.
  2. Lisää laskulle sopiva  kustannuspaikka.

Mistä saa kustannuspaikkakohtaiset raportit?

Kustannuspaikkakohtaisen raportin saat näkyville kohdasta:     ”RAPORTIT/ Kustannuspaikkaraporti”> Lisää sopiva kustannuspaikka.

Valitse sopiva ajanjakso ja kustannuspaikka

Seuraavaksi kuvataan valitsemasi yhden kustannuspaikan raportti. Kohdasta ”koontiraportti” näet yhteenvetoraportin kaikista kustannuspaikoista.

Huom, kustannuspaikkaraportti näyttää laskuja arvonlisäveroineen. Jos haluat seurata kuluja ja tuloja ilman arvonlisäveroa voit sen tehdä muilla kirjanpito raporteilla. Esimerkiksi voit laatia kustannuspaikkakohtaisen tuloslaskelman.

Huom! Jos käytät ohjelmassa pelkkä kirjanpito osuutta, eikä laskuja saat ohjelmasta vain kustannuspaikkakohtaiset kirjanpitoraportit kuten tuloslaskelman, taseen, päiväkirjan ja pääkirjan. Kirjaukset välilehdellä tehdyt kirjaukset eivät näy kustannuspaikkaraportilla.