Pankkiyhteydet – Tilitapahtumat, pankkitilin saldot ja laskujen maksaminen

Pankkiyhteydet nopeuttavat ohjelman käyttöä huomattavasti.

Pankkiyhteyden luomisen jälkeen näet SimplBooksin etusivulla pankkitilin saldon ja tilitapahtumat tulevat suoraan SimplBooksiin. Maksut ja suoritukset kohdistetaan laskuihin automaattisesti, eikä kirjanpidon kirjauksia tarvitse lisätä ohjelmaan käsin.

Tilitapahtumat ja pankkitilin saldon saat käyttöön heti. Maksuyhteyden aktivoinnissa kestää noin viikko, jonka jälkeen voit maksaa ostolaskuja suoraan SimplBooksista.

Tässä ohjeessa kerromme:

 1. Miten luot pankkiyhteyden
 2. Miten käsittelet tiliotetapahtumat
 3. Miten maksat ostolaskuja SimplBooksista.

Mikäli et halua käyttää automaattisia pankkiyhteyksiä voit tuoda pankkitapahtumat ohjelmaan myös xml- tai csv-tiedostona.

1. PANKKIYHTEYDEN LUONTI

Pankkiyhteydet otetaan käyttöön kohdasta ASETUKSET > Integraatiot > Aiia > ”Aktivoi”.

Osuuspankin (OP) asiakas – avaa klikkaamalla!
Osuuspankki vaatii omilta asiakkailtaan lisävaiheen pankkiyhteyden aktivointia varten.

OP:n asiakkaiden on lähetettävä pankin sisäiseen viestintäkanavaan viesti ja pyydettävä PSD2-palveluiden aktivointia. Olemme tehneet OP:n asiakkaille viestipohjan, jonka voit lähettää pankin sisäiseen kanavaan. Lisää viestissä XXX kohdalle omat tiedot.

Sen jälkeen kun olet lähettänyt viestin. OP lähettää sinulle sähköisen allekirjoituskutsun ja aktivoi palvelun. Aktivointi on maksuton.

Danske Bankin asiakas – avaa klikkaamalla!

Danske Bankin PSD2-pankkiyhteys ei toimi asianmukaisesti. Danske Bank on ongelmasta tietoinen ja ilmoitamme uutiskirjeessä kun pankki on korjannut tilanteen.

Jos haluat nopeuttaa pankkiyhteyksien käyttöönottoa, suosittelemme että laitat myös itse Danske Bankille viestiä. Siihen asti kunnes Danske Bank on korjannut tilanteen, emme suosittele kyseisen pankin asiakkaille pankkiyhteyden käyttöönottoa SimplBooksissa.

Pankkiyhteyden aktivointia seuraavana päivänä klo 16 mennessä näet SimplBooksin kotisivulla pankkitilin saldon. Saldo päivittyy kerran päivässä.

Aina kun pankkitilin saldo päivittyy etusivulle, ohjelmaan tulevat myös pankkitapahtumat edelliseltä päivältä.

 • Tämän päivän tilitapahtumat tulevat ohjelmaan automaattisesti huomenna kello 16 mennessä.
 • Viikonlopun pankkitapahtumat tulevat ohjelmaan maanantaina kello 16 mennessä (mikäli tapahtumat kirjautuvat pankissasi maanantaille, ne tulevat ohjelmaan tiistaina).

Voit tuoda tapahtumat ohjelmaan myös 2 vuotta takautuvasti. Katso tämän ohjeen kohta 2. (Joillakin pankeilla tuonti on mahdollista vain 1 vuoden ajalta takautuvasti.)

2. TILITAPAHTUMIEN KÄSITTELY

Pankkiyhteyden käyttöönoton jälkeen arkipäivien pankkitapahtumat tulevat ohjelmaan kerran päivässä automaattisesti. SimplBooks käsittelee kaikki laskuihin liittyvät tilitapahtumat automaattisesti pääsääntöisesti viitenumeroiden avulla. Sinun täytyy tarkistaa/käsitellä itse vain sellaiset tapahtumat, joita ohjelma ei voi itse käsitellä luotettavasti.

Näet tarkistamista odottavat pankkitapahtumat ohjelman etusivulla.

Automaattinen tuonti toimii vain käyttöönoton jälkeen tuleville pankkitapahtumille. PSD2-pankkiyhteyden iso etu on se, että voit tuoda pankkitapahtumat ohjelmaan kaksi vuotta takautuvasti tähän päivään asti. (Joillakin pankeilla vain yhden vuoden ajalta.)

Katso klikkaamalla, miten tuot pankkitapahtumia ohjelmaan takautuvasti

Pankkitapahtumat tähän päivään asti voit tuoda ohjelmaan kohdasta ”TOIMINNOT > Suoritukset > Pankkitapahtumien tuonti > Tuonti pankista”.

Katso klikkaamalla, mistä pääset käsittelemään ohjelmaan päivittäin automaattisesti tulevat tapahtumat

Ohjelma käsittelee automaattisesti integraation käyttöönoton jälkeiset pankkitapahtumat. Ne tapahtumat, joita ohjelma ei pysty kohdistamaan laskuihin, jäävät odottamaan manuaalista käsittelyä. Manuaalista käsittelyä odottavista tapahtumista saat ilmoituksen SimplBooksin etusivulle.

Klikkaa etusivulla ”Katso tästä” ja pääset käsittelemään odottavat tapahtumat.

VALITSE LASKUT JA TEE KIRJANPIDON KIRJAUKSET

Tapahtuman tila on TARVITSEE HUOMIOTA, jos ohjelmasta löytyy tapahtumalle asiakas tai toimittaja mutta ei laskua. Valitse silloin lasku johon tapahtuma liittyy, tai tee uusi lasku jos sitä ei vielä ohjelmassa ole.

Tapahtuman tila on VIRHEELLINEN, jos ohjelmasta ei löydy tapahtumalle asiakasta, toimittajaa eikä laskua.

Silloin sinulla on kaksi vaihtoehtoa.

1. Jos ohjelmassa on lasku kyseiselle tapahtumalle: Valitse ensin asiakas/toimittaja ja sen jälkeen lasku.

Valintojen tekemisen jälkeen tapahtuma muuttuu tilaan ”KUNNOSSA” ja voit tallentaa sen.

2. Jos ohjelmassa ei ole laskua mihin tapahtuma liittyy, etkä halua tehdä laskua: Tee tapahtumasta kirjanpidon kirjaus.  

Täytä tilirivit kuten normaalissa kirjanpidon kirjauksessa. Voit myös käyttää oletuskirjausta, sekä halutessasi lisätä kirjaukselle liitteen.

Kirjauksen tietojen täyttämisen jälkeen tiliotteen rivi muuttuu tilaan ”KUNNOSSA” ja voit tallentaa sen.

Halutessasi voit käsitellä itse manuaalisesti kaikki tilitapahtumat. Silloin kytke SimplBooksin ympäristöasetuksista pois pankkitapahtumien automaattinen käsittely.

3. OSTOLASKUJEN MAKSAMINEN

Integraation luomisen jälkeen pankkiyhteyden tarjoaja Aiia lähettää sinulle työpäivän aikana sähköpostilla linkin lisätietolomakkeeseen. Lomakkeen tiedot on täytettävä mikäli haluat maksaa laskuja suoraan ohjelmasta. Aiia käsittelee allekirjoitetun lomakkeen viikon sisällä ja aktivoi maksuominaisuuden. Maksujen aktivoinnista saat ilmoituksen sähköpostilla.

Tämän jälkeen voit maksaa ostolaskuja suoraan SimplBooksista.

Avaa lasku ja tarkista laskun tiedot.

 • Laskun voi maksaa joko eräpäivänä tai kuluvana päivänä.
 • Viitenumeron tulee olla suomalaisen standardin mukainen. Jos laskulla ei ole viitenumeroa, jätä kenttä tyhjäksi.
 • Toimittajan tiedoissa tulee olla IBAN-muotoinen tilinumero sekä SWIFT-koodi.

 • Huom: Osuuspankki ei tue laskujen maksamista tulevaisuuteen valittuna päivänä PSD2-yhteyden kautta, joten OP:n asiakkaille vain kuluvana päivänä maksaminen on toistaiseksi mahdollista. Tiedotamme mikäli asia muuttuu.
 • Huom: Nordea ei salli erikoismerkkejä maksunsaajan nimessä (esim. ääkköset, ü). Sallitut merkit Nordealla maksettaessa ovat:
  • a-z A-Z 0-9 .,: -+ “’ /\ €$£₤
  • välilyönti muualla kuin nimen alussa.

Kun laskun tiedot ovat kunnossa, valitse oikealta valikosta ”Maksa pankissa”.

Maksun yhteydessä voit valita maksetaanko lasku eräpäivänä vai kuluvana päivänä. Jos pankkisi ei tue eräpäivänä maksamista PSD2-yhteyksien kautta, käytetään maksussa kuluvaa päivää.

Kun olet vahvistanut maksun pankkitunnuksilla, maksun tiedot lähtevät pankkiin. Laskun tila ohjelmassa muuttuu ”Lähetetty pankkiin”. Lasku muuttuu tilaan ”Maksettu”, kun maksupäivän tilitapahtumat tulevat SimplBooksiin.

Voit halutessasi vastaanottaa yrityksesi ostolaskut suoraan SimplBooksiin aktivoimalla verkkolaskujen vastaanoton.

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

2 kommenttia

  1. Silver

   Hei Pekka!

   Yritämme saada sen ohjelmaan keskiviikkona tai viimeistään seuraavalla keskiviikkona. Silloin kun ominaisuus on ohjelmassa, näet sen integraatioiden alta.

Jätä kommentti: