Pankkiyhteydet – tilitapahtumat, saldot ja ostolaskujen maksaminen SimplBooksissa

Pankkiyhteydet nopeuttavat ohjelman käyttöä huomattavasti.

Pankkiyhteyden luomisen jälkeen näet työpöydällä pankkitilin saldon ja tilitapahtumat tulevat suoraan SimplBooksiin. Maksut sekä suoritukset kohdistuvat laskuihin automaattisesti, eikä kirjanpidon kirjauksia tarvitse lisätä ohjelmaan käsin.

Maksuyhteyden aktivoinnissa kestää noin viikko, jonka jälkeen voit maksaa ostolaskuja suoraan SimplBooksista.

Tässä ohjeessa kerron

1. miten luot pankkiyhteyden
  2. miten käsittelet/ tarkistat tiliotetapahtumat
  3. miten maksat ostolaskuja SimplBooksista.

Mikäli et halua käyttää automaattisia pankkiyhteyksiä voit tuoda pankkitapahtumat ohjelmaan myös xml- tai csv-tiedostona.

1. PANKKIYHTEYDEN LUONTI

Aktivoi pankkiyhteys kohdasta ”ASETUKSET – Integraatiot – PANKKIYHTEYDET – Aiia > Aktivoi”.

OP pankin asiakas – avaa klikkaamalla!
OP pankki vaatii omilta asiakkailta lisävaiheen pankkiyhteyden aktivointia varten.

Op-asiakkaiden on lähetettävä pankin sisäiseen viestintäkanavaan viesti ja pyydettävä PSD2-palveluiden aktivointia. Olemme tehneet Op:n asiakkaille viestipohjan, jonka voi lähettää pankin sisäiseen kanavaan. Lisää viestissä XXX kohdalle omat tiedot.

Sen jälkeen kun olet lähettänyt viestin. OP lähettää sinulle sähköisen allekirjoituskutsun ja aktivoi palvelun. Aktivointi on ilmainen.

Danske pankin asiakas – avaa klikkaamalla!

Danske pankin PSD2 pankkiyhteys ei toimii asianmukaisesti. Danske pankki on ongelmasta tietoinen ja ilmoitamme uutiskirjeessä kun pankki on korjannut tilanteen.

Jos haluat nopeuttaa tilannetta, suosittelemme että laitat myös itse Danske pankkiin viestiä. Siihen asti kunnes Danske pankki on korjannut tilanteen, emme suosittele Danske pankin asiakkaille pankkiyhteyden käyttöönottoa.

Pankkiyhteyden aktivointia seuraavalla päivällä klo 16 mennessä näet kotisivulla pankkitilin saldon. Saldo päivittyy kerran päivässä.

Silloin kun saldo päivittyy, ohjelmaan tulee myös pankkitapahtumat edelliseltä päivältä. Eli tämän päivän tilitapahtumat tulee ohjelmaan automaattisesti huomenna kello 16 mennessä. Viikonlopun pankkitapahtumat tulee ohjelmaan maanantaina kello 16 mennessä.

Huomioi, että voit tuoda tapahtumat ohjelmaan myös 2 vuotta takautuvasti. Katso tämän ohjeen kohta 2.

2. TILITAPAHTUMIEN KÄSITTELY/ TARKISTUS

Pankkiyhteyden käyttöönoton jälkeen seuraavan arkipäivän pankkitapahtumat tulevat ohjelmaan kerran päivässä automaattisesti. SimplBooks käsittelee kaikki laskuihin liittyvät tilitapahtumat automaattisesti pääsääntöisesti viitenumeroiden avulla. Sinun täytyy tarkistaa/ käsitellä itse vain ohjelman etusivulla odottavat tilitapahtumat. Näitä ohjelma ei voinut itse käsitellä luotettavasti.

Automaattinen tuonti toimii vain tuleville pankkitapahtumille. Mutta PSD2-pankkiyhteyden iso etu on se, että voit tuoda pankkitapahtumat ohjelmaan kaksi vuotta takautuvasti tähän päivään asti.

Katso klikkaamalla, miten tuot pankkitapahtumat ohjelmaan takautuvasti tähän päivään asti

Pankkitapahtumat tähän päivään asti voit tuoda ohjelmaan kohdasta ”TOIMINNOT > Suoritukset > Pankkitapahtumien tuonti > Tuonti pankista”.

Katso klikkaamalla, mistä pääset käsittelemään ohjelmaan päivittäin automaattisesti tulevat tapahtumat

Integraation käyttöönoton jälkeiset pankkitapahtumat ohjelma käsittelee automaattisesti. Ne tapahtumat, mitä ohjelma ei pysty kohdistamaan laskuihin, jäävät odottamaan sinun manuaalista käsittelyä. Manuaalista käsittelyä odottavista tapahtumista saat ilmoituksen SimplBooksin etusivulle.

Klikkaa etusivulla ”Jatkaa tästä” ja pääset käsittelemään odottavat tapahtumat.

VALITSE LASKUT JA TEE KIRJANPIDON KIRJAUKSET

Tapahtuma on TARVITSEE HUOMIOTA-tilassa, jos ohjelmasta löytyy tapahtumalle asiakas tai toimittaja mutta ei laskua. Silloin valitse lasku mihin tapahtuma liittyy.

Tapahtuma on VIRHEELLINEN-tilassa, jos ohjelmasta ei löytyy tapahtumalle asiakasta, toimittajaa eikä laskua.

Silloin sinulla on kaksi vaihtoehtoa.

1. Jos ohjelmassa on lasku kyseiselle asiakkaalle/ toimittajalle. Valitse asiakas / toimittaja ja lasku.

Valikkojen tekmisen jälkeen tapahtuma muuttuu tilaan ”KUNNOSSA” ja voit tallentaa sen.

2. Jos ohjelmassa ei ole laskua mihin tapahtuma liittyy, etkä halua tehdä laskua. Tee tapahtumasta kirjanpidon kirjaus.

Kirjauksen tekemisen jälkeen tiliotteen rivi muuttuu tilaan ”KUNNOSSA” ja voit tallentaa sen.

Halutessasi voit käsitellä itse manuaalisesti kaikki tilitapahtumat. Silloin kytke SimplBooksin ympäristöasetuksista pois pankkitapahtumien automaattinen käsittely.

3. OSTOLASKUJEN MAKSAMINEN

Integraation luomisen jälkeen pankkiyhteyden tarjoaja-Aiia lähettää sinulle työpäivän aikana lisätietolomakkeen sähköpostilla. Aiia käsittlele allekirjoitetun lomakkeen muutamassa päivässä ja aktivoi maksujen ominaisuuden. Maksujen aktivoinnista saat ilmoituksen sähköpostilla.

Tämän jälkeen voit maksaa ostolaskuja, avaamalla laskun ja valitsemalla ”Maksa pankissa”.

Sen jälkeen kun olet vahvistanut ostolaskun maksun pankkitunnuksilla ostolaskun maksu lähtee pankkitililtä. Lasku jää ohjelmassa ”Odottaa pankissa”- tilaan ja muuttuu tilaan ”Maksettu” seuraavalla arkipäivänä kun tilitapahtumat tulee SimplBooksiin.

Voit halutessasi myös vastaanottaa kaikki yrityksesi ostolaskut suoraan SimplBooksiin aktivoimalla verkkolaskujen vastaanoton.