Tuloslaskelman ja taseen alkusaldojen syöttäminen

Tämä ohje on yritykselle, jonka kirjanpitoa on tehty muualla ennen SimplBooksin käyttöönottoa. Mikäli olet vasta aloittanut liiketoiminnan eikä aiempia saldoja ole, voit katsoa ohjeen Aloittavan yrityksen kirjanpidon aloitus.

Ohjelma lisää automaattisesti tyhjän alkusaldokirjauksen kuluvan vuoden ensimmäiselle päivälle, kun yritykselle perustetaan käyttöympäristö. Alkusaldot syötetään muokkaamalla tätä kirjausta.

Jos siirryt ohjelmaan tilikauden vaihtuessa, voit syöttää vain taseen saldot kohdan 1 mukaisesti.

Jos siirryt ohjelmaan kesken tilikauden, kirjaa myös tuloslaskelman saldot kohdan 2 mukaisesti.

Jos haluat syöttää ohjelmaan edellisen tilikauden vertailutiedot, katso ohjeen kohta 3.

1. Ohjelman käyttöönotto tilikauden vaihtuessa

Tarvitset alkusaldojen syöttöä varten pitkän taseen edelliseltä tilikaudelta, eli jokaisen käytetyn tilin loppusaldon tulee näkyä erikseen. Esimerkiksi jos siirryt käyttämään SimplBooksia 1.1.2024, tarvitset edellisestä ohjelmasta taseen päivälle 31.12.2023.

KATSO TÄSTÄ ESIMERKKI TASEESTA
Alkusaldot syötetään kohdasta Kirjanpito > Kirjaukset.

Avaa ohjelman automaattisesti tekemä alkusaldokirjaus klikkaamalla ja valitse oikealta Toiminnot-kohdasta ”Muuta kirjausta”.

Jos alkusaldokirjaus on poistettu, voit tehdä sen uudelleen valitsemalla ”Uusi kirjaus” ja aktivoimalla kohdan ”Alkusaldot”. Alkusaldokirjauksia voi olla vain yksi.

Lisää tarpeelliset tiedot:

• Kuvaus. Esimerkiksi ”alkusaldot” (ei pakollinen tieto).
  • Päivämäärä. Se päivä, mistä alkaen teet kirjanpidon SimplBooksiin.
  • Tilien alkusaldot. Varmista että tämä on aktiivinen. Ohjelmassa voi olla vain yksi alkusaldokirjaus.

Syötä saldot lisäämällä kirjaukseen uusia rivejä. Täytä riveille tili ja summa.

• Varat (vastaavaa) syötetään debetiin ja velat (vastattavaa) kreditiin.
Huom: Kenttiin ei syötetä miinus-merkkejä. Miinusmerkkiset saldot huomioidaan kirjaamalla ne vastakkaiselle puolelle kuin taseen saman puolen muut saldot. Esimerkiksi:

Kun syötät alkusaldoja tilikauden vaihtuessa, tilikauden voitto kirjataan tilille ”Edellisten tilikausien voitto/tappio”.

Tarkista lopuksi, että alkusaldokirjauksen debet on yhtä suuri kuin kredit, eli saldo täsmää.

KATSO TÄSTÄ ESIMERKKI ALKUSALDOKIRJAUKSESTA

Mikäli siirryt ohjelmaan kesken tilikauden, syötä vielä tuloslaskelman saldot kohdan 2 mukaisesti. Muista lopuksi tallentaa kirjaus.

2. Ohjelman käyttöönotto kesken tilikauden

Kun otat ohjelman käyttöön kesken tilikauden, lisää alkusaldokirjaukseen ensin taseen saldot kohdan 1 mukaisesti. Esim. jos siirryt käyttämään SimplBooksia 1.12.2023 ja tilikautesi on kalenterivuosi, tarvitset edellisestä ohjelmasta taseen ja tuloslaskelman päivälle 30.11.2023. Alkusaldot syötetään päivämäärällä 1.12.2023.

Syötä kaikki muut taseen saldot paitsi tilikauden voitto. Ohjelma laskee sen tuloslaskelman saldojen perusteella automaattisesti.

KATSO TÄSTÄ ESIMERKKI TASEESTA

Taseen saldojen syöttämisen jälkeen lisää tuloslaskelman saldot.

KATSO TÄSTÄ ESIMERKKI TULOSLASKELMASTA

Lisää tuloslaskelmalta tulot kreditiin ja kulut debetiin.

Tarkista lopuksi että debet sekä kredit saldo täsmäävät keskenään ja tallenna kirjaus.

KATSO TÄSTÄ ESIMERKKI ALKUSALDOKIRJAUKSESTA

3. Edellisen tilikauden vertailutietojen syöttäminen

Edellisen tilikauden vertailutietojen syöttäminen ei ole pakollista, eli syötä ne vain tarvittaessa.

Jos haluat syöttää vertailutiedot, syötä ne alkusaldona ja sen jälkeen tavallisena kirjauksena tarvittaessa kuluvan tilikauden tiedot.

KATSO TÄSTÄ MITEN SYÖTÄT VERTAILUTIEDOT

Esimerkki: Aloitat kirjanpidon tekemisen SimplBooksissa 1.7.2023 ja tilikausi on kalenterivuosi.

Syötä 31.12.2022 päättyneen tilikauden taseen ja tuloslaskelman saldot ohjeen kohtien 1 ja 2 mukaan alkusaldona päivämäärällä 30.12.2022.

Varmista että automaattisten kirjausten aloituspäivä on sama tai aiempi kuin alkusaldon päiväys (kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Automaattiset kirjaukset alkaen).

Ohjelma laskee tilikauden 2022 voiton ja sulkee tilikauden päiväyksellä 31.12.2022, minkä jälkeen valmiina on avaava tase 1.1.2023.

Syötä kuluvan tilikauden taseen ja tuloslaskelman tapahtumat päiväyksellä 1.7.2023 ja aloita kirjanpito sen jälkeen normaalisti.