Tuloslaskelman ja taseen alkusaldojen syöttäminen

Tämä ohje on yritykselle, jolla on tehtynä kirjanpitoa ennen SimplBooks ohjelman käyttöönottoa. Mikäli olet vasta aloittanut liiketoimintasi, eikä aiempia saldoja ole, voit katsoa ohjeen Alkusaldojen lisääminen aloittavalle yritykselle.

Alkusaldojen lisääminen on oleellinen osa SimplBooksin käyttöönottoa. Vasta alkusaldojen syöttämisen jälkeen on mahdollista tehdä kirjanpidon kirjauksia.

Mikäli sinulla on jo aiempaa liiketoimintaa ja otat SimplBooksin käyttöön tilikauden vaihtuessa, riittää että syötät ohjelmaan taseen saldot kohdan 1. mukaisesti. Jos siirryt ohjelmaan kesken tilikauden, tulee taseen saldojen lisäksi syöttää myös tuloslaskelman saldot eli kohta 1. ja 2.

Tämä ohje on yritykselle, jolla on tehtynä kirjanpitoa ennen SimplBooks ohjelman käyttöönottoa. Mikäli olet vasta aloittanut liiketoimintasi, eikä aiempia saldoja ole, voit katsoa ohjeen Alkusaldojen lisääminen aloittavalle yritykselle.

1. Ohjelman käyttöönotto tilikauden vaihtuessa

Tarvitset alkusaldojen syöttöä varten pitkän taseen loppusaldot edelliseltä tilikaudelta, eli jokaisen käytetyn tilin saldon tulee näkyä erikseen. Mikäli siirtyisit käyttämään SimplBooksia esimerkiksi 01.01.2021, tarvitset yrityksesi taseen tiedot päivälle 31.12.2020.
Lisää alkusaldot kohdasta: ”KIRJANPITO – Kirjaukset > Uusi kirjaus”

Lisää kaikki tarpeelliset tiedot:

• Kuvaus: Esimerkiksi alkusaldot (ei pakollinen tieto)
  • Päivämäärä: Tilikauden alkupäivämäärä, usein vuoden ensimmäinen päivä
  • Valitse:  ”Tilien alkusaldot?” > Kyllä

Lisää taseen saldot – Varat (vastaava) debetiin ja velat (vastattavaa) kreditiin.

Huomioi alkusaldoja syöttäessä että miinus tai plus merkkiä ei käytetä. Muista poikkeavan merkkiset saldot huomioidaan kirjaamalla ne vastakkaiselle puolelle kuin muut saldot!

Kirjaa tilille ”Edellisten tilikausien voitto (tappio)” myös ”tilikauden voitto (tappio)”. Nämä kaksi tiliä tulee siis yhdistää kirjatessa alkusaldoja SimplBooksiin.

Tarkista lopuksi, että debet on yhtä suuri kuin kredit, eli saldo täsmää. Mikäli olet siirtynyt ohjelmaan kesken tilikauden, jatka vielä tuloslaskelman tietojen syöttämistä kohdan 2. mukaisesti. Mikäli teet siirtymisen tilikauden vaihtuessa muista lopuksi tallentaa kirjaus.

2. Ohjelman käyttöönotto kesken tilikauden

Kun otat ohjelman käyttöön kesken tilikauden, kirjaa ensin taseen saldot kohdan 1. mukaisesti. Alkusaldot lisätään aiemmasta ohjelmasta saatujen raporttien seuraavalle päivälle, jolloin ohjelma yleensä myös otetaan käyttöön. Mikäli siirtyisit käyttämään SimplBooksia 1.8.2020 ja tilikautesi on kalenterivuosi, tarvitset taseen ja tuloslaskelman saldot päivälle 31.7.2020.

Taseen syöttämisen jälkeen saldoista tulee poistaa ensin tilikauden voitto, jonka jälkeen lisää pitkän tuloslaskelman saldot kuluneelta jaksolta, eli tässä tapauksessa ajalta 1.1.2020 – 31.7.2020.

Lisää tuloslaskelman saldoissa myynnit kreditiin ja kulut debetiin.

Huomioi myös tuloslaskelman alkusaldoja syöttäessä normaalista poikkeavan merkkiset saldot, laittamalla ne kirjauksessa vastakkaiselle puolelle!

Tarkista lopuksi että debet sekä kredit saldo täsmäävät keskenään ja tallenna kirjaus.