Arvonlisäveron erityisjärjestelmä One Shop Stop (OSS)

Tässä ohjeessa kerromme, miten voit toteuttaa kirjanpidon liityen OSS järjestelmään.

Yritykset jotka myyvät kuluttajille EU:ssa voivat rekisteröityä verohallinnon One Shop Stop (OSS) – erityisjärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että tietyissä tilanteissa suomalainen yritys voi myydä esimerkiksi Luxemburgin kuluttajille 17% arvonlisäverolla, sekä Tanskan kuluttajille 20% arvonlisäverolla. Molempien maiden myynnin arvonlisäverot yritys ilmoittaa ja maksaa OmaVerossa. Lisää aiheesta voit lukea blogistamme: Arvonlisäverouudistus helpottaa kaupantekoa EU:ssa – SimplBooks

One Shop Stop – kirjanpito

1. Perusta jokaiselle myyntivaltiolle omat kirjanpitotilit verokannoittain kohtasta: KIRJANPITO – Tilit > Uusi tili. Esimerkiksi “Tanskan myynti 20%” tili “3006”. > Tallenna.

2. Perusta uusi yhteinen kirjanpitotili samassa kohdassa KIRJANPITO – Tilit > Uusi tili myös erityisjärjestelmän myyntien arvonlisäveroille. Tämän tilin perustaminen ei ole pakollista, mutta se selkeyttää kuitenkin kirjanpitoa. Esimerkiksi “Erityisjärjestelmän alv-velka” tili “2942” > Tallenna.

3. Perusta myyntivaltio kohtaiset alv-luokat kohdasta ASETUKSET – Ympäristöasetukset – Alv-luokat > Uusi alv luokka. Esimerkiksi luokka “Tanska 20%” . Valitse luokan alv prosentiksi 20, tulotiliksi 3006 ja myynnin alv:n tiliksi 2942.

4. Lisää perustetut myyntitilit ja alv kannat arvonlisäverolaskelman asetuksiin kohtaan “0-verokannan alainen liikevaihto” tekemällä jokaiselle myyntitilille ja maan alv kannalle oman rivin. Arvonlisäverolaskelman asetuksia voit muokata kohdassa KIRJANPITO – Arvonlisäverolaskelma > klikkaamalla arvonlisäverolaskelman oikeassa ylälaidassa olevaa hammaspyörää . ja valitsemalla oikealta ”Muokkaa raporttia”.

Muista tallentaa asetukset.

5. Tämän järjestelyn tuloksena ohjelma osaa laatia arvonlisäverolaskelman. Erityisjärjestelmän myyntien yhteissumma ilmoitetaan kohdassa “0 verokannan alainen liikevaihto.”

Omaveron erillistä erillisjärjestelmän ilmoitusta varten maakohtaiset myynnit saat pääkirjasta äsken perustetuilta myyntitileiltä.

6. Erityisjärjestelmän arvonlisäveron maksu kirjataan tilille 2939.

Maksettavan summan näet arvonlisäverolaskelman sulkukirjaukselta tililtä 2942.