Sulkukirjausten tarkistaminen ja korjaaminen

SimplBooks tekee sulkukirjaukset tilikauden vaihtuessa käyttäjän puolesta, kunhan automaattiset kirjaukset on aktivoitu ympäristöasetuksissa. Automaattiset kirjaukset ovat oletuksena päällä, ohjelman alkuasetuksissa.

SimplBooks sulkee tilit automaattisilla kirjanpidon kirjauksilla. Joskus sulkukirjauksia ei jostain syystä muodostu automaattisesti, ja tällöin käyttäjän tulisi käydä itse saattamassa ne kuntoon.

Yleensä huomaat automaattisten sulkukirjausten puuttumisen siitä, että ohjelma antaa virheilmoituksen – tase ei ole tasapainossa.

Sulkukirjausten ollessa oikein tuloslaskelman tilin sulkukirjaus näkyy pääkirjassa kyseisen tilin alla ja tilin alku- sekä loppusaldo on nolla.

Miten tarkistaa pitääkö sulkukirjauksia korjata?

Tarkista ihan ensimmäisenä omat asetuksesi, että ne ovat kunnossa.

Asetukset pääset tarkistamaan kohdasta ”ASETUKSET – Ympäristöasetukset > Automaattiset kirjaukset alkaen”. Automaattisten kirjausten aloitusajankohdan tulisi olla sama kuin alkusaldojen päivämäärä. Alkusaldojen päivämäärän näet kohdasta ”KIRJANPITO – Kirjaukset > Ensimmäinen kirjaus”.
Kun asetukset on tarkistettu, niin tämän jälkeen tuloslaskelma voi olla yksi nopea tapa tarkistaa sulkukirjausten tilanne, mutta se ei toimi jokaisessa tilanteessa. Varmempi, mutta hieman työläämpi tapa on tarkistaa tilanne suoraan pääkirjasta.

Tarkistus tuloslaskelmalta

Mikäli sulkukirjauksissa on ongelmia. Tuloslaskelman yläpuolelle tulee useimmiten ilmoitus ja tieto tarkistettavista sulkukirjauksista.

Tuloslaskelman voit ottaa esiin kohdasta ”KIRJANPITO – Tuloslaskelma > valitse ajankohdaksi tilikausi jota haluat tarkistaa”.

Useimmiten kun sulkukirjauksissa on korjattavaa, tuloslaskelman yläpuolelle ilmestyy tieto kaikista tarkistettavista tileistä.

Mikäli virheilmoituksia ei tule voit vielä tarkistaa, että tuloslaskelman jakson alussa kaikilla riveillä on nollat. Mikäli nollia ei jollain rivillä ole, niin se kertoo myös siitä, että edellistä tilikautta ei ole suljettu oikein.

Jakson tiedot saat näkyviin klikkaamalla kohtaa ”Muokkaa näkymää” ja varmista että kohdassa ”Näytä aloituspäivämäärä” on ”KYLLÄ”.

Tarkistus pääkirjasta

Pääkirjan tiedoista näet varmuudella sen, ovatko sulkukirjaukset muodostuneet tileille oikein. Pääkirjan voit avata kohdasta ”KIRJANPITO – Pääkirja > Valitse haluttu tilikausi”.

Käy läpi kaikki tuloslaskelman tilit, eli tilistä 3000 eteenpäin. Tarkista jokaisen tilin kohdalla, että sulkukirjaus on muodostunut ja tilin loppusaldo on nolla. Mikäli sulkukirjausta ei ole lainkaan tai se on muodostunut väärin, niin silloin tilin loppusaldo ei ole nolla.

Mikäli tuloslaskelman tilillä on alkusaldoa, sulkukirjauksen virhe on edellisellä tilikaudella.

Miten korjata sulkukirjaukset?

Avaa pääkirjalle se tili, jonka sulkukirjauksen haluat korjata. Pääkirjaan pääset aina kohdasta ”KIRJANPITO – Pääkirja > Valitse haluttu tilikausi”.

Voit luoda sulkukirjauksen helposti avaamalla minkä tahansa kirjauksen kyseiseltä tililtä ja valitse ”Avaa uudessa välilehdessä”.

Valitse tämän jälkeen oikealta ”Muuta kirjausta”, jonka jälkeen paina sivun alareunasta ”Tallenna kirjaus”. Kirjausta ei siis muuteta, se vain tallennetaan uudelleen, jolloin ohjelma päivittää kyseisen tilin sulkukirjaukset.

Huomioithan että sulkukirjaukset eivät muodostu taseen tileille, vain ainoastaan tuloslaskelman tileille, tilistä 3000 eteenpäin.