Sulkukirjausten tarkistaminen ja korjaaminen

SimplBooks tekee automaattisesti sulkukirjaukset tilikauden vaihtuessa, kunhan automaattiset kirjaukset on aktivoitu ympäristöasetuksissa. Automaattiset kirjaukset ovat oletuksena päällä ohjelman alkuasetuksissa. Tilikautta ei siis tarvitse erikseen sulkea tai avata.

HUOM! Sulkukirjaukset tulevat ohjelmaan heti tilikauden päätyttyä, mutta ne eivät estä edellisen tilikauden kirjanpitoa. Ne päivittyvät automaattisesti jos edeltävään kauteen tehdään muutoksia.

Jos sulkukirjauksia ei muodostu automaattisesti, asetukset tulee tarkistaa. Automaattisten sulkukirjausten puuttumisen voi huomata esimerkiksi, jos ohjelma antaa virheilmoituksen: Tase ei ole tasapainossa.

Katso TÄÄLTÄ vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sulkukirjauksista!

SimplBooksissa kirjausten numerointi ei ala alusta tilikauden vaihtuessa, vaan se jatkuu juoksevana. Kirjauksen numero määrittyy kirjauksen tekoajankohdan mukaan.

Kaikille tuloslaskelman tileille, joille on tehty kirjauksia tilikauden aikana, muodostuu oma sulkukirjaus tilikauden vaihtuessa. Taseen tileille ei muodostu sulkukirjauksia.

• Oletustilikartassa taseen tilit ovat välillä 10002999 ja tuloslaskelman tilit välillä 3000–9999.

Kun sulkukirjaus on kunnossa:

• Sulkukirjaus näkyy kyseisen tilin pääkirjassa tilikauden viimeisellä päivällä.
  • Tilin tilikauden alku- ja loppusaldo on nolla.

Mistä tietää pitääkö sulkukirjauksia korjata?

Tarkista ihan ensimmäisenä, että käyttöympäristösi asetukset ovat kunnossa.

Sulkukirjausten asetukset tarkistetaan kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > ”Automaattiset kirjaukset alkaen”.

Automaattisten kirjausten aloitusajankohdan tulee olla sama tai aiempi kuin ensimmäisen kirjauksen päivämäärä.

Ensimmäisen kirjauksen päivämäärän näet kohdasta Kirjanpito > Kirjaukset. Voit lajitella kirjaukset päiväyksen mukaan.

Tarkista että automaattisille kirjauksille on määritelty tilit ohjelman asetuksissa. Näet automaattisten kirjausten tilit kohdasta Asetukset > Automaattiset kirjaukset:

Jos automaattisten kirjausten jokin tili on määrittämättä, ohjelma ei tee sulkukirjauksia ja muita automaattisia kirjauksia oikein.

Kun asetukset on tarkistettu ja kunnossa, mutta tase ei edelleenkään täsmää:

• Tuloslaskelma voi olla nopea tapa tarkistaa sulkukirjausten tilanne, mutta se ei toimi jokaisessa tilanteessa.
  • Varmempi tapa on tarkistaa tilanne suoraan pääkirjasta.

TARKISTUS TULOSLASKELMALTA

Mikäli sulkukirjauksissa on ongelmia, tuloslaskelman yläpuolelle tulee useimmiten ilmoitus ja tieto tarkistettavista sulkukirjauksista.

Avaa tuloslaskelma kohdasta Kirjanpito > Tuloslaskelma. Valitse ajankohdaksi tilikausi jota haluat tarkistaa (yleensä ”edellinen vuosi”).

Mikäli tuloslaskelman yläpuolella ei näy virheilmoitusta, tarkista että kaikkien rivien saldo on nolla jakson alussa.

• Mikäli jonkin rivin alkusaldo on muu kuin nolla, edellistä tilikautta ei ole suljettu oikein.
  • HUOM: Tarkasteltavana pitää olla koko tilikausi.

Alkusaldot näkyvät tuloslaskelmalla kun näkymän asetuksissa (rataspyörä) on aktiivisena kohta ”Näytä aloituspäivämäärä”.

TARKISTUS PÄÄKIRJASTA

Pääkirjasta näet varmuudella sen, ovatko sulkukirjaukset muodostuneet tileille oikein. Avaa pääkirja kohdasta Kirjanpito > Pääkirja. Valitse haluamasi tilikausi (yleensä ”edellinen vuosi”).

• Käy läpi kaikki tuloslaskelman tilit (tilistä 3000 eteenpäin).
  • Tarkista jokaisen tilin kohdalla, että sulkukirjaus on muodostunut ja tilin loppusaldo on nolla.
  • Mikäli sulkukirjausta ei ole lainkaan tai se on muodostunut väärin, niin tilin loppusaldo ei ole nolla.
  • Mikäli tuloslaskelman tilillä alkusaldo on muu kuin nolla, sulkukirjauksen virhe on edellisellä tilikaudella.

Miten sulkukirjaukset korjataan?

Jos sulkukirjaus on muodostunut, mutta sen summa on väärin, avaa sulkukirjaus ja valitse oikealta ”Laske sulkukirjaus uudelleen”.

Jos sulkukirjausta ei ole muodostunut lainkaan tai se on poistettu, avaa sen tilin pääkirja, jonka sulkukirjauksen haluat korjata. Pääkirjaan pääset aina kohdasta Kirjanpito > Pääkirja > valitse haluamasi tilikausi.

Voit luoda sulkukirjauksen helposti klikkaamalla mitä tahansa kirjausta kyseiseltä tililtä ja valitsemalla ”Avaa uudessa välilehdessä”.

Valitse tämän jälkeen oikealta Toiminnot-kohdasta ”Muuta kirjausta”, jonka jälkeen paina sivun alareunasta ”Tallenna kirjaus”.

• Kirjauksen tietoja ei siis tarvitse muuttaa, se vain tallennetaan, jolloin ohjelma laskee sulkukirjaukset uudelleen.
HUOM: Sulkukirjaukset eivät muodostu taseen tileille, vain ainoastaan tuloslaskelman tileille, eli tilistä 3000 eteenpäin.