Tässä ohjeessa kerrotaan, miten SimplBooks laskee maksettavan arvonlisäveron ja miten arvonlisäverokausi suljetaan. Lisäksi kerrotaan vaihtoehtoiset tavat lähettää arvonlisäveroilmoitus.
1. ALV-LASKELMA
Siirry arvonlisäverolaskelmalle kohdasta KIRJANPITO > Arvonlisäverolaskelma. Määritä Jakso-kohtaan oikea kausi ja paina ”Katso”.
Arvonlisävero ilmoitetaan joko 1 kk, 3 kk tai 12 kk jaksoissa.

Laskelman voi tallentaa helpommin luettavaan muotoon valitsemalla oikean yläkulman pilvikuvakkeesta > ”PDF-asiakirja” tai ”Tulostuksen esikatselu”.

Ohjelma laskee maksettavan tai palautukseen oikeuttavan arvonlisäveron myynteihin ja ostoihin sisältyvän arvonlisäveron erotuksena.
Tiedot tulevat laskelmalle kirjauksilla ja laskuilla valittujen alv-kantojen mukaisesti.
2. ALV-KAUDEN SULKEMINEN OHJELMASSA
Valmis alv-kausi suljetaan tallentamalla arvonlisäveron sulkukirjaus. Kirjaus näkyy sivun alareunassa, sen päiväys kirjanpidossa on valitun kauden viimeinen päivä.
Kirjaus nollaa myyntien, ostojen sekä käänteisten arvonlisäverojen tilit ja kirjaa maksettavan/palautettavan arvonlisäveron tilille ”2939 Maksettava ALV-velka”.

Arvonlisäveron maksu/palautus kirjataan myöhemmin pankkitilin tai verotilisaamisten kautta tilille 2939.
3. ARVONLISÄVEROILMOITUS
Voit lähettää arvonlisäveroilmoituksen suoraan ohjelmasta aktivoimalla rajapinnan. Alv-ilmoituksen lähettäminen ohjelmasta on maksutonta, katso ohjeestamme, miten saat integraation käyttöön ja miten ilmoitus lähetetään.
Halutessasi voit myös antaa arvonlisäveroilmoituksen OmaVerossa arvonlisäverolaskelman perusteella. Arvonlisäveroilmoituksen antamisesta voit lukea lisää verottajan ohjeesta ”Arvonlisäveron ilmoitus- ja maksuohjeet”.
HUOM! Jos teet kaudelle kirjanpitoon (arvonlisäverollisia) muutoksia sen jälkeen kun arvonlisäveron sulkukirjaus on tallennettu ja alv-ilmoitus lähetetty, tulee sulkukirjaus poistaa ja tehdä uudestaan sekä alv-ilmoitus lähettää uudestaan muutosten jälkeen.
Suosittelemme lukitsemaan kirjaukset sen jälkeen, kun arvonlisäveron sulkukirjaus on tallennettu ja arvonlisäveroilmoitus lähetetty.
4. KIRJANPIDON LUKITSEMINEN
Kun kirjanpito on tehty ja arvonlisäveron sulkukirjaus tallennettu, suosittelemme lukitsemaan kirjaukset niin, että vanhalle kaudelle ei voi tehdä vahingossa kirjauksia. Kirjaukset lukitaan kohdasta ASETUKSET > Ympäristöasetukset > Yleiset asetukset > Kirjaukset lukittu … saakka.
Päiväyksen lisäämisen jälkeen tallenna asetukset sivun alareunasta.

Hei,
Arvonlisäveron palautus on jätetty OmaVeroon tulevaisuudessa maksettavien alvien ”maksuvaraksi” vuodelta 2018.
Jos haluan, että verottaja palauttaa sen takaisin tilille, niin merkitäänkö se tälle vuodelle tuloksi kirjanpidossa.
Hei Liisa! Ei, arvonlisäveroa ei merkitään tuloksi. Arvonlisävero saaminen näkyy ohjelmassa taseessa. SimplBooks kirjaa sen arvonlisäverolaskelman sulkukirjauksella tilille 2939. Jos sitä ei ole viety tilinpäätöksen yhteydessä toiselle tilille tulee kirjata palautus tilille 2939. Ilmoita jos kyse on arvonlisäveron alarajahuojennuksesta ja kirjoitan, miten silloin on toimittava.
Miten tuo arvonlisäveron alarajanhuojennus pitäisi kirjata?
Hei Marko,
Tässä on ohjeet arvonlisäveron alarajahuojennuksen kirjaamiseen.
https://support.simplbooks.fi/fi/kayttoohjeet/arvonlisaveron-alarajahuojennuksen-kirjaaminen/
Mikäli lisäkysymyksiä herää, niin autamme mielellämme 🙂
Kysyisin kuinka kirjtaan silloin kun halutaan kirjaus 0-verokannan mukaiseen liikevaihtoon.
Kun on osto GB:ä ja myynti Viroon ja tavara menee suoraan ostajalle. Ostaja maksaa mahdolliset tullit, vrot ym.
Alv-ilmoituksessa tällainen kuuluu 0-verokannan alaiseen liikevaihtoon.
Hei Jocke!
Jos summa täytyy ilmoittaa arvonlisäveroilmoitukesella kohtaan ”0-verokannan alainen liikevaihto.”
1. Lisää tili 3004 arvonlisäverolaskelman asetuksissa kohtaan ”0-verokannan alainen liikevaihto.” Arvonlisäverolaskelman asetuksia voit muokata arvonlisäverolaskelman oikeassa yläkulmassa olevasta hammaspyörästä.
2. Tee kirjaus tai lasku tilille 3004.