Arvonlisäveron erityisjärjestelmä One Stop Shop (OSS)

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten SimplBooksissa kirjataan arvonlisäveron erityisjärjestelmiin (OSS) kuuluvia myyntejä.

Mikä on One Stop Shop (OSS)?

One Stop Shop (OSS) tarkoittaa EU:n alueen yhteistä arvonlisäverojärjestelmää, jota eri EU-maihin kuluttajille myyvät yritykset voivat käyttää arvonlisäverojen ilmoittamiseen ja maksamiseen. Tämä tarkoittaa, että arvonlisäverot kuluttajamyynnistä muihin EU-maihin voi ilmoittaa erityisjärjestelmän kautta OmaVerossa, ilman että kaikkiin myyntimaihin tarvitsee rekisteröityä erikseen. Järjestelmä kattaa kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut sekä tavaroiden etämyynnin kuluttajille.

Jos esimerkiksi myyt kuluttaja-asiakkaille tuotteita Suomesta käsin sekä Ranskaan että Ruotsiin, voit ilmoittaa ja maksaa molempien maiden myyntien arvonlisäverot OmaVerossa ilmoittauduttuasi OSS-järjestelmään. Lisää rekisteröitymisestä ja ilmoittamisesta voit lukea verottajan verkkosivuilta.

OSS-MYYNTIEN ASETUKSET

Ohjeessa käydään ensin läpi tarvittavat yhteiset OSS-asetukset ja sen jälkeen asetukset yhden myyntimaan osalta (esimerkissä Ranska). Voit luoda tiedot ohjelmaan useammalle maalle samalla ohjeella.

YHTEISET ASETUKSET

Perusta uusi kirjanpidon tili OSS alv-veloille

Uusia tilejä perustetaan kohdassa Kirjanpito > Tilit > Uusi tili.

Täytä tilille koodi 2942 ja nimeksi esim. “OSS alv-velka”.

Kun tiedot on täytetty, tallenna tili.

• Tätä tiliä voi käyttää kaikkien OSS-myyntien alv-luokkien perustamiseen ja OSS alv-maksujen kirjaamiseen jatkossa.

MYYNTIMAA- JA ALV-KANTAKOHTAISET ASETUKSET

1. Perusta uusi maa- ja alv-kohtainen kirjanpitotili

Uusia tilejä perustetaan kohdassa Kirjanpito > Tilit > Uusi tili.

Täytä tilille koodi. Esim. ”3006: OSS-myynti Ranskaan 20%”.

• Numerot 3000-3005 ovat oletustilikartassa varattuja, eli numero kannattaa valita väliltä 3006-3099.

Kun tiedot on täytetty, tallenna tili.

2. Perusta uusi maa- ja alv-kohtainen alv-luokka

Uusia alv-luokkia perustetaan kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Alv-luokat > ”Lisää uusi alv-luokka”.

Täytä alv-luokan tiedot:

• Nimi. Esim. “OSS Ranska 20%”.
  • Alv-laji. Valitse ”Alv Eu-maa”.
  • Alv-%. Myynnin alv-prosentti, esimerkissä 20.
  • Tulotili. Myynnille perustamasi alv-tili, esimerkissä 3006.
  • Myynnin alv:n tili. Perustamasi alv-velkatili, esimerkissä 2942.
  • Lisätiedot laskulla. Valinnainen kenttä, voit täyttää tietoja mitä haluat näkyvän laskulla kun alv-kantaa käytetään.

Muita kenttiä ei täytetä.

3. Muokkaa arvonlisäverolaskelman asetukset

Arvonlisäverolaskelman asetuksia muokataan kohdassa Kirjanpito > Arvonlisäverolaskelma > Toiminnot > Katso raportin asetukset.

Lisää perustamasi myyntitili ja alv-luokka arvonlisäverolaskelman asetuksiin uutena rivinä kohtaan “0-verokannan alainen liikevaihto”. Jos lisäät useita eri OSS-myyntitilejä ja alv-luokkia, tee jokaiselle oma rivi.

Muista tallentaa asetukset, kun olet lisännyt rivit.

Näiden asetusten avulla ohjelma nostaa tiedot alv-laskelmalle oikein. Riittää, että teet jokaisen myyntimaan alv-kannan kohdalla asetukset kerran, minkä jälkeen voit valita tilin ja alv-kannan kirjatessasi myyntejä kirjanpitoon.

OSS-myyntien yhteissumma ilmoitetaan alv-ilmoituksella kohdassa ”0-verokannan alainen liikevaihto”.

HUOM: OmaVerossa tehtävää erillistä arvonlisäveron erityisjärjestelmän ilmoitusta varten saat maakohtaiset myynnit pääkirjasta perustamiltasi myyntitileiltä.

Kun maksat erityisjärjestelmän arvonlisäverot, maksu kirjataan tilille 2942 pienentämään OSS-myyntien alv-velkaa.

• Maksettavan summan näet tilin 2942 pääkirjasta.

OSS erityisjärjestelmän ilmoitus- ja maksukausi on tämän ohjeen kirjoitushetkellä neljännesvuosi. Vero erääntyy eri tahdissa kuin kotimaan alv, ja se pitää maksaa verohallinnolle erikseen. Tarkemmat ohjeet ilmoittamiseen ja maksamiseen löydät Verohallinnon verkkosivuilta.