Tässä ohjeessa kerrotaan, miten lisätään uusi käyttöomaisuus kirjanpitoon, ja miten uudesta käyttöomaisuudesta tehdään poistoja. Jos haluat siirtää ohjelmaan käyttöomaisuutta, joka on ollut yrityksellä käytössä jo ennen SimplBooks-ohjelman käyttöönottoa, lue ohje ”Olemassa olevan käyttöomaisuuden siirtäminen SimplBooks-ohjelmaan” .
Käyttöomaisuuden lisäämisen tapa riippuu poistomenetelmästä. Käyttöomaisuus lisätään kirjanpitoon vähän eri tavalla, riippuen siitä tehdäänkö käyttöomaisuudesta menojäännöspoistoja tai tasapoistoja. Seuraavassa on kuvattu molemmat vaihtoehdot.
MITEN LISÄTÄÄN UUSI MENOJÄÄNNÖSPOISTETTAVA KÄYTTÖOMAISUUS?
- Uusi käyttöomaisuus lisätään kirjanpitoon ostolaskulla. Ostolaskun tekemisestä voit lukea lisää tästä. Kirjaa käyttöomaisuus samalle tilille joka on asetettu käyttöomaisuus tiliksi käyttöomaisuusasetuksissa: ”ASETUKSET > Automaattiset kirjaukset > Käyttöomaisuus”.
- Jos ostolaskuun on lisätty käyttöomaisuustili, käyttöomaisuus ilmestyy kohtaan: ”KIRJANPITO > Käyttöomaisuus”.

Avaa lisätty käyttöomaisuus ja valitse ”Muokkaa käyttöomaisuutta”

Muuta uudessa ikkunassa vuosi poistoksi 0% ja katso että käyttöomaisuuden nimi on sopiva.

Koska menojäännöspoistot tehdään välilehdellä ”kirjaukset”, sinun ei tarvitse täyttää käyttöomaisuuden asetusten tietoja. Tallenna käyttöomaisuus ja valitse ”Laadi uudet poistokirjaukset”

3. Menojäännöspoistot pääset tekemään kohdasta: ”KIRJANPITO > Kirjaukset > Uusi kirjaus”

Valitse ”Uusi kirjaus” välilehdellä taseen (esim. 1165) ja tuloslaskelman (esim. 6870) tilit, joihin haluat tehdä poiston.
Huom. Jos et välttämättä haluaa käyttää käyttöomaisuudelle asetuksissa määriteltyjä käyttöomaisuustilejä (esimerkiksi jos haluat eri käyttöominaisuudet pitää eri tilillään) ja käytät ostolaskussa eri tiliä, ohjelma ei tee ostolaskusta käyttöomaisuutta. Silloin tee uusi käyttöomaisuus ja yhdistä se ostolaskuun. Uuden käyttöomaisuuden voit tehdä kohdasta: ”KIRJANPITO > Käyttöomaisuus > Lisää uusi käyttöomaisuus”. Käyttöomaisuuden voit lisätä ostolaskuun kirjoittamalla uuden ”käyttöomaisuuden lähdeasiakirjan numeron” kenttään ostolaskun asiakirjanumero. Muuta myös vuosipoisto kentäksi 0% ja tee poistot välilehdellä kirjaukset (samalla tavalla kuin kohdassa 3.)
MITEN LISÄTÄÄN UUSI TASAPOISTETTAVA KÄYTTÖOMAISUUS?
- Uusi käyttöomaisuus lisätään kirjanpitoon ostolaskulla. Ostolaskun tekemisestä voit lukea lisää tästä. Kirjaa käyttöomaisuus samalle tilille, joka on asetettu käyttöomaisuus tiliksi käyttöomaisuusasetuksissa: ”ASETUKSET > Automaattiset kirjaukset > Käyttöomaisuus”.
- Jos ostolaskuun on lisätty käyttöomaisuustili, käyttöomaisuus ilmestyy kohtaan: ”Kirjanpito > Käyttöomaisuus”.

Avaa lisätty käyttöomaisuus ja valitse ”Muokkaa käyttöomaisuutta”

Muuta uudessa ikkunassa tasapoistoprosenttia tarvittaessa (esimerkiksi 20%=5v, 25%=4v jne…). Muuta tarvittaessa myös käyttöomaisuuden nimeä. Valitse käyttöomaisuuden tietoihin mistä alkaen ja kuinka usein haluat tehdä poistoja.

Silloin kun tallennat käyttöomaisuuden ohjelma laatii poistokirjaukset ja jatkaa poistojen tekemistä tulevaisuudessa valitsemiesi tietojen mukaisesti.
Jos tulevaisuudessa haluat säilyttää aikaisemmat poistot ja muuttaa poistomenetelmää, avaa käyttöomaisuus ja lisää muutos käyttöomaisuuskirjanpidossa. Silloin kirjoita mistä alkaen muutos on voimassa ja lisää uusi poistoprosentti per vuosi. Esimerkiksi, jos olet suunnitellut poistaa 4000 euron käyttöomaisuuden neljässä vuodessa ja haluat muuttaa vuoden päästä poistoaikaa viideksi vuodeksi. Lisää arvoksi 3000€ ja 20%.

Jos menojäännöspoistot täytyy tehdä itse Kirjaukset-välilehdellä manuaalisesti, niin mitä tämä ”Laadi uudet poistokirjaukset”-toiminto oikein tekee?
Hei Mikko,
Kiitos kysymyksestäsi.
”Laadi uudet poistokirjaukset” painiketta käytetään tässä tapauksessa nollaamaan ohjelman automaattisesti alkuun antamat tasaeräpoistot. Kun muutat poiston prosentiksi ensin 0% ja valitset ”Laadi uudet poistokirjaukset” tämä nollaa tilanteen ja voit sen jälkeen tehdä haluamasi menojäännöspoistot ”Kirjaukset” välilehdellä.
Toivottavasti tämä selkeytti asiaa 🙂
Ystävällisin terveisin,
Milla