Arvonlisäveroasetukset 1.9.2024 alkaen

Tämä ohje koskee vain käyttöympäristöjä, jotka on luotu SimplBooksiin ennen 3.3.2022.

• Voit tarkistaa käyttöympäristön luomisajan kohdasta Minun profiili > Laskutus > Hallitse ympäristöjä.

Yleisen arvonlisäverokannan muuttumisen vuoksi joissakin vanhoissa käyttöympäristöissä käyttäjän tulee itse päivittää alv-laskelman asetuksia (3.3.2022 jälkeen perustettuihin käyttöympäristöihin asetukset on päivitetty automaattisesti).

Jos yrityksesi ei ole rekisteröitynyt tai hakeutunut arvonlisäverorekisteriin, eikä kirjanpidossa ole arvonlisäverollisia kirjauksia, asetuksia ei tarvitse tarkistaa.

Jos asetusten päivittämisestä herää kysyttävää, voit olla yhteydessä asiakastukeemme. Autamme mielellämme!

Pikaohje:

1. Tarkista alv-laskelman asetukset kohdassa Kirjanpito > Arvonlisäverolaskelma > Toiminnot > Katso raportin asetukset.
    • Tarkista asetukset 1.9.2024 alkaen. Asetuksia 31.8.2024 asti ei tarvitse muuttaa.
  2. Jos ”Tilin säännöt” -sarake on tyhjä alv-laskelman uusilla 25,5% riveillä, asetuksia tulee päivittää.
    • Voit joko ladata ohjelman uudet oletusasetukset tai päivittää käsin omia asetuksiasi.
  3. Jos käytät oletusasetuksia: Klikkaa oikealta Toiminnot > Palauta raportin alkuasetukset.
  4. Jos käytät itse mukautettuja asetuksia: Lisää myynti- ja kulutilit uusille riveille tyhjiin kenttiin ”Tilin säännöt” -sarakkeeseen.

LAAJEMPI OHJE

Tarkista asetukset kohdassa Kirjanpito > Arvonlisäverolaskelma > Toiminnot > Katso raportin asetukset.

HUOM: Tarkista asetukset 1.9.2024 alkaen. Asetuksia 31.8.2024 asti ei tarvitse muuttaa.

Jos ”Tilin säännöt” -sarake on tyhjä uusilla 25,5% riveillä, asetuksia tulee päivittää.

Jos ”Tilin säännöt” -sarakkeessa on tietoja valmiiksi, sinulla on jo käytössäsi uudet asetukset eikä niitä tarvitse enää päivittää erikseen.

Asetusten päivittämiseen on kaksi vaihtoehtoa, riippuen siitä oletko tehnyt aiemmin alv-laskelmaan muutoksia itse.

• Suosittelemme suurimmalle osalle asiakkaista uusien oletusasetusten lataamista, niitä voi myös tarvittaessa sen jälkeen täydentää.
  • Jos olet tehnyt paljon muutoksia ohjelman tilikarttaan, alv-luokkiin tai alv-laskelman asetuksiin, voit käyttää toista vaihtoehtoa ja täydentää asetuksia itse.

1. VAIHTOEHTO – KUN KÄYTÄT OHJELMAN OLETUSASETUKSIA

Jos et ole itse aiemmin muuttanut alv-laskelman asetuksia, vaan käytät ohjelman oletusasetuksia, voit ladata helposti uudet oletusasetukset käyttöösi. Tämä on paras tapa varmistaa, että arvonlisäverolaskelma toimii tarkoitetulla tavalla.

Klikkaa oikealta Toiminnot > Palauta raportin alkuasetukset.

Tämä hakee alv-laskelmaan ohjelman uudet oletusasetukset, jotka näyttävät tältä:

Jos olet aiemmin luonut alv-kannan ”Palveluostot EU:n ulkopuolelta”, voit täydentää alv-lajin sille varattuun sarakkeeseen riville jossa tilin sääntö on -4000:9999. Jos et tarvitse kyseistä alv-luokkaa, voit jättää tämän muokkaamatta.

HUOM: On tärkeää aina käyttää kirjauksilla ja laskuilla oikeaa alv-kantaa, sillä ohjelma nostaa tiedot alv-laskelmalle sen perusteella!

2. VAIHTOEHTO – KUN KÄYTÄT ITSE MUKAUTETTUJA ASETUKSIA

Jos olet tehnyt muutoksia alv-laskelman asetuksiin aiemmin itse (esim. muokatun tilikartan tai muiden erikoisasetusten vuoksi), voit halutessasi vain täydentää alv-laskelmalle tilitiedot tyhjiin kenttiin uusien oletusasetusten hakemisen sijaan.

Lisää myynti- ja kulutilit uusille riveille tyhjiin kenttiin ”Tilin säännöt” -sarakkeeseen. Rivejä on kohdissa:

• Vero kotimaan myynnistä verokannoittain
  • Vero tavaraostoista muista EU-maista
  • Vero palveluostoista muista EU-maista
  • Vero tavaroiden maahantuonneista EU:n ulkopuolelta
  • Vero rakentamispalvelun ostoista (käännetty verovelvollisuus)

Jos jatkat samojen myynti- ja kulutilien käyttämistä kuin vanhalla alv-kannalla, voit täyttää kenttiin saman tilin kuin 24%:n vero -riveillä. Täytä silloin myös alv-lajit-sarake ja käytä kirjauksilla/laskuilla oikeaa alv-kantaa:

Jos luot uuden tilin alv 25,5% myynneille, voit jättää alv-lajit sarakkeen täyttämättä:

Kun olet täydentänyt tilitiedot, tallenna asetukset sivun alalaidasta.