Käyttöympäristöasetukset ennen SimplBooks-ohjelman käyttöönottoa

Tässä ohjeessa kerrotaan, mitkä ympäristöasetukset on hyvä määrittää ennen SimplBooks-ohjelman käyttöönottoa.
Ympäristöasetuskset löytyy kohdasta – ”ASETUKSET > Ympäristöasetukset”.

YLEISET ASETUKSET

Tilikauden alkamispäivän näet kaupparekisteriotteesta. Jos ensimmäinen tilikausi on pidempi tai lyhyempi kuin 12 kk, laita tilikauden alkamispäiväksi perinteinen tilikauden alkamispäivä. Esimerkiksi jos ensimmäinen tilikausi on 1.8.2018-31.12.2019 laita tilikauden alkamispäiväksi 1.1.

Automaattisten kirjausten päivämääräksi voit laittaa päivämäärän milloin otit SimplBooks ohjelman käyttöön. Automaattisista kirjauksista pääset lukemaan lisää tästä (Kohta: ”Miten voi muuttaa osto- ja myyntilaskuilla oletuksena olevia kulu- ja tulotilejä?”)

Kohta: ”Kirjaukset lukittu … saakka” tarkoittaa tilikauden päättymispäivämäärää. Jätä kenttä tällä hetkellä tyhjäksi ja lisää kenttään päivämäärä tilikauden lopussa, kun tilikausi on tarkistettu ja siihen ei tule enää lisää kirjauksia.

ARVONLISÄVEROASETUKSET

Myynnit on kirjattava verokannoittain eri tileille, koska ne täytyy esittää kausiveroilmoituksessa eri kohdissa. Valitse eri arvonlisäverokannoille eri myyntitilit. Esimerkiksi 24%>tili 3000, 14%>3001 ja 10%>3002.

Silloin jos käyttäjä määrittäisi myyntituloiksi esimerkissä käytetyt tilit ja muuttaisi arvonlisäverokantaa myyntilaskulla:

24>ohjelma kirjaa tulon tilille ”3000 Myynti ALV 24%”

14>ohjelma kirjaa tulon tilille ”3001 Myynti ALV 14%”

10>ohjelma kirjaa tulon tilille ”3002 Myynti ALV 10%”

LASKUJEN ASETUKSET (MYYNTILASKUPOHJAN ASETUKSET)

Laskun numeron kaavasta pääset lukemaan tästä (Kohta: ”Miten automaattisen numeroinnin kaava luodaan?”)

Voit määrittää luoko ohjelma viitenumeron jokaiselle laskulle erikseen (laskun mukaan) tai käyttääkö ohjelma samaa viitenumeroa samalla asiakkaalla (asiakkaan mukaan). Miten viitenumeron kaava luodaan pääset lukemaan lisää ohjeesta: ”Automaattisen viitenumeroinnin lisääminen myyntilaskuille” .

Laskun eräpäivä määrittää kuinka paljon maksuaikaa annetaan asiakkaille. Laskun eräpäivä voi muuttaa jokaisen myyntilaskun tekemisen yhteydessä.

Kaikki laskurivien sarakkeet eivät mahdu myyntilaskulle ja jos valitset liian montaa riviä ohjelma näyttää virheilmoituksen.

Lisätiedot laskussa” kentän sisältö kuvataan jokaisella myyntilaskulla. Kenttään voi kirjoittaa esimerkiksi tervehdystekstin ”Kiitos yhteistyöstä”,  tai pyynnön ”Pyydämme käyttämään viitenumeroa” ym.

Laskujen asetuksissa voit määrittää myös myyntilaskujen värit.

Suosittelemme lisäämään automaattisen numeroinnin myös ostolaskuille kohdasta: ”Ostolaskujen asetukset”.

VARASTOJEN ASETUKSET

Automaattinen numero voi olla esimerkiksi: %Y%M%3N= 1601001 (Vuoden 2016 tammikuun ensimmäinen varaston kirjaus). Lisää automaattisesta numeroinnista voi lukea tästä

Omakustannushinnan määrittelylle on kolme vaihtoehtoa.

Varastojen laskentamenetelmälle on myös kolme vaihtoehtoa. Suomen elinkeinoverolain mukaan pitäisi kuitenkin käyttää FIFO-menetelmää.

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

6 kommenttia

  1. Ari Latva-Kokko

    Hei!

    En pääse edes asetuksissa eteenpäin, kun yritän laittaa tilikauden aluksi 01.05. niin tulee heti virhekoodi, että tilikauden alun päivämäärän muoto on virheellinen. Tilikauteni on 01.05.2020-30.04.2021.

  2. Erik Nykopp

    Olen uusi käyttäjä. Miten saan syötettyä viime kauden/sien tuloslaskelman ja taseen systeemin?

  3. Kari S

    Ensimmäinen tilikauteni päättyi 31.12.2020. Kuluva tilikausi päättyy kuluvan vuoden lopussa. En löydä mistään asetuksista tilikauden pituutta enkä tietoa miten aloitan uuden tilikauden. Mitä tehdä seuraavaksi?

    1. Silver

      Hei Kari!

      Voisit lisätä tilikauden aluksi 01.01 kohtaan ASETUKET/ Ympäristöasetukset/ Yleiset asetukset> Tilikauden alku.

      Sinun ei tarvitse sulkea eikä avata tilikautta vaan ohjelma tekee sen puolestasi.

Jätä kommentti: