Tilikauden vaihtuminen ja sulkukirjaukset

Kirjanpidossa tuloslaskelma kertoo vain yhden tilikauden informaation. Tilikauden vaihtuessa päättyneen tilikauden tuloslaskelman viimeisestä rivistä (tuloksesta) tulee edellisten tilikausien tulos ja tuloslaskelma ”alkaa alusta”.

Jotta tuloslaskelma alkaisi kirjanpito-ohjelmissa alusta, käyttäjän on yleensä suljettava vanha tilikausi ja avattava uusi tilikausi. Tämän yhteydessä tuloslaskelman saldot kirjataan taseeseen omaan pääomaan. SimplBooks sulkee tilikauden automaattisesti sulkukirjauksilla.

HUOM! Sulkukirjaukset tulevat ohjelmaan heti tilikauden päätyttyä, mutta ne eivät estä edellisen tilikauden kirjanpitoa. Ne päivittyvät automaattisesti jos edeltävään kauteen tehdään muutoksia.

Katso TÄÄLTÄ vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sulkukirjauksista!

Tilikauden avaaminen ja sulkeminen SimplBooksissa

SimplBooks-ohjelma tekee tilikauden sulkemisen ja avaamisen käyttäjän puolesta automaattisesti. Ohjelma tekee tämän automaattisilla kirjanpidon sulkukirjauksilla, jos automaattiset kirjaukset on aktivoitu ympäristöasetuksissa. Automaattiset kirjaukset ovat oletuksena päällä ohjelman alkuasetuksissa.

Voit tarkistaa asetukset kohdasta: ASETUKSET > Ympäristöasetukset > ”Automaattiset kirjaukset alkaen”.

  • Automaattisten kirjausten aloitusajankohdan tulee olla sama kuin alkusaldojen päivämäärä ohjelmassa.
  • Alkusaldojen päivämäärän näet kohdasta KIRJANPITO > Kirjaukset. Alkusaldokirjaus on yleensä kirjaus numero 1.

Voinko tehdä korjauksia edelliselle tilikaudelle?

Vaikka ohjelma tekee tilikauden sulkemisen automaattisesti, sulkukirjaukset eivät estä päättyneen tilikauden kirjanpidon ja tilinpäätöksen tekemistä. Voit vapaasti tehdä muutoksia päättyneelle tilikaudelle, sillä ohjelma päivittää sulkukirjauksia automaattisesti jokaisen muutoksen jälkeen.

Kun et enää halua tehdä muutoksia päättyneelle tilikaudelle, voit lukita kauden kohdasta ASETUKSET > Ympäristöasetukset > ”Kirjaukset lukittu … saakka”.

  • Kun kirjaukset on lukittu, myöskään automaattiset kirjaukset eivät päivity.

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

Jätä kommentti: