Asiakkaan ja toimittajan tietojen katselu sekä muokkaaminen

Tässä ohjeessa kerrotaan miten voit lisätä ohjelmaan uuden asiakkaan tai toimittajan sekä miten voit tarkastella ja muokata lisättyjen asiakkaiden ja toimittajien tietoja.

MITEN LISÄTÄÄN UUSI ASIAKAS TAI TOIMITTAJA?

Uusi asiakas/toimittaja lisätään kohdasta Liikekumppanit > Asiakkaat ja toimittajat > Lisää uusi asiakas/toimittaja.

Näet tällä sivulla myös jo ohjelmassa olevat asiakkaat ja toimittajat. Voit valita asiakkaan/toimittajan klikkaamalla, ja muokata tietoja valitsemalla oikealta ”Muuta asiakasta/toimittajaa”.

Asiakkaan/toimittajan tietoihin voit lisätä esimerkiksi seuraavia tietoja:

• Y-tunnus. Ei ole pakollinen tieto, mutta suosittelemme sen lisäämistä. Silloin ohjelma tarkistaa onko kyseistä y-tunnusta jo käytetty, ja estää tilanteen missä asiakas tai toimittaja tulee lisättyä kahteen kertaan.
    • Jos haluat lähettää asiakkaille verkkolaskuja, y-tunnus pitää lisätä.
  • Verkkolaskuosoite (valinnainen). Jos annat verkkolaskuosoitteen, sitä käytetään oletusosoitteena verkkolaskujen lähettämisessä.
    • Verkkolaskuosoitetta ei ole pakko lisätä, eli ohjelmasta voi lähettää verkkolaskuja y-tunnuksen perusteella. Verkkolaskuosoitteen voi kuitenkin lisätä, jos laskun vastaanottajalla on esimerkiksi salainen verkkolaskuosoite tai useampia vastaanotto-osoitteita.
  • Sähköposti. Oletusosoite laskujen ja tarjousten lähettämiseen.
  • Asiakkaan/toimittajan asetukset. Voit määrittää jokaiselle asiakkaalle/toimittajalle esimerkiksi oman maksuehdon, kirjanpidon tilejä sekä laskupohjia. Jos et muuta näitä tietoja, ohjelma käyttää oletusasetuksia.

HUOM: Asiakas/toimittaja lisätään rekisteriin perustiedoilla myös silloin kun teet heille ensimmäisen laskun.

Asiakkaan/toimittajan sivulla on näkyvissä esimerkiksi:

• Saldo. Näyttää kuinka paljon asiakkaalta on saatavaa tai toimittajalle on velkaa, eli heidän velkansa yrityksellesi tai kuinka paljon sinun yrityksesi on heille velkaa.
  • Toiminnot. Voit lähettää kyseiselle asiakkaalle tai toimittajalle uusia laskuja, poistaa valitun asiakkaan/toimittajan, muokata tietoja sekä lähettää saldotodistuksen.
  • Viimeisimmät osto- tai myyntilaskut.