Automaattisten kirjausten ja oletustilien muuttaminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten voit muuttaa laskujen oletustilejä ja ohjelman tekemiä automaattisia kirjauksia.

Huomioi, että ohjelma tekee automaattisia kirjauksia vain silloin kun alkusaldot on lisätty ohjelmaan ja automaattiset kirjaukset ovat päällä. Ohjelma tekee automaattisesti tyhjän alkusaldokirjauksen kun käyttö aloitetaan. Jos kirjanpitoa on tehty aiemmin muualla, alkusaldojen lisäämisestä voit lukea lisää täältä.


MITEN MUUTETAAN AUTOMAATTISTEN KIRJAUSTEN OLETUSTILEJÄ?

Ennen oletustilien muuttamista, tarkista ovatko automaattiset kirjaukset päällä.
Katso tarkempi ohje klikkaamalla!

Automaattiset kirjaukset ovat päällä kun niille on määritetty alkupäivä kohtaan Asetukset > Ympäristöasetukset > Yleiset asetukset > Automaattiset kirjaukset alkaen.

Automaattiset kirjaukset ovat oletuksena päällä kun ohjelman käyttö aloitetaan, emmekä suosittele niiden käytöstä poistamista.

Kun SimplBooksin käyttö aloitetaan, ohjelmassa on valmiina oletustilit kaikille kirjanpidon toiminnoille kuten osto- ja myyntilaskuille. Oletustilejä ei siis tarvitse muuttaa, ellet halua määrittää jollekin toiminnolle eri tiliä.

Automaattisten kirjausten tilejä voit tarkastella ja muuttaa kohdasta Asetukset > Automaattiset kirjaukset.

Tältä sivulta voit muuttaa myynti- ja ostolaskujen oletustilien lisäksi myös esimerkiksi matka- ja kululaskujen oletustilejä. Valitse haluamasi välilehti vasemman reunan valikosta.

Kulu- ja tulotilien lisäksi voit muuttaa välilehdillä esimerkiksi myyntisaamisten, ostovelkojen, arvonlisäverovelan ja arvonlisäverosaamisten oletustilejä.

MITEN VOIT MUUTTAA ERI ARVONLISÄVEROLUOKKIEN TILEJÄ MYYNTILASKUILLA?

Kun teet myyntilaskua ja valitset arvonlisäveroluokan, ohjelma kirjaa tulon oletuksena tilille, joka vastaa kyseistä arvonlisäveroluokkaa. Esimerkiksi:

  • 24% Suomi > kirjaa tulon tilille 3000 Myynti ALV 24%
  • 14% Suomi > kirjaa tulon tilille 3001 Myynti ALV 14%
  • 10% Suomi > kirjaa tulon tilille 3002 Myynti ALV 10%

Myynnit on kirjattava veroluokittain eri tileille, koska ne raportoidaan arvonlisäveroilmoituksella eri kohdissa.

  • Jos haluat muuttaa myyntilaskujen arvonlisäveroluokkien oletustilejä, voit tehdä sen kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Alv-luokat. Valitse haluamasi alv-luokka ja muokkaa.
  • Jos muutat alv-luokkien asetuksia, muista tarkistaa silloin myös arvonlisäverolaskelman asetukset.

Myyntilaskujen ja ostolaskujen kirjanpidon tileihin voi vaikuttaa myös muokkaamalla tuotteiden ja liikekumppanien asetuksia.

  • Tuotteille voi määrittää oletustilejä kohdassa Varasto > Tuotteet > valitse haluamasi tuote > Muokkaa.
  • Asiakkaille ja toimittajille voi määrittää tilit kohdassa Liikekumppanit > Asiakkaat ja toimittajat > valitse haluamasi asiakas tai toimittaja > Muuta asiakasta/toimittajaa.

Jos tuotteelle, asiakkaalle tai toimittajalle määrittää kirjanpidon tilin, se ohittaa yleisen oletustilin kun laskuja luodaan.

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

Jätä kommentti: