Myynti- ja ostolaskujen automaattisten kirjausten muuttaminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten voit muuttaa laskujen automaattisia kirjauksia.

On huomioitava, että ohjelma tekee automaattisia kirjauksia vasta silloin kuin käyttäjä on lisännyt alkusaldot. Alkusaldojen lisäämisestä voit lukea ohjeesta: ”Alkusaldojen lisääminen”

MITEN VOIT MUUTTAA OSTO- JA MYYNTILASKUJEN OLETUSTILEJÄ?

Ennen oletusten muuttamista, tarkista onko automaattiset kirjaukset päällä.
Klikkaa tästä lisäohjeisiin!

Ennen kuin muutat laskujen oletustilejä tarkista, että ohjelmassa on automaattiset kirjaukset aktivoituna. Automaattiset kirjaukset saat päälle kohdasta:  ”ASETUKSET > Ympäristöasetukset > Yleiset asetukset > Automaattiset kirjaukset alkaen”

Ohjelma kirjaa myynti- ja ostolaskuja tehtäessä, ostot ja myynnit oletus tileille. Esimerkiksi ostot tilille ”4000 ostot ALV 24%” ja myynnit tilille ”3000 myynti ALV 24%”.

Myyntilaskujen oletuskirjauksia voit muuttaa kohdasta: ”ASETUKSET > Automaattiset kirjaukset > Myyntilaskut” > Valitse sopivat tilit

Ostolaskujen oletuskirjauksia voit muuttaa kohdasta: ”ASETUKSET > Automaattiset kirjaukset > Ostolaskut” > Valitse sopivat tilit

Myynti- ja ostolaskujen kulu- ja tulotilien lisäksi voit muuttaa välilehdillä myyntisaamisten, ostovelkojen, arvonlisäverovelan ja arvonlisäverosaamisten oletustilejä.

MITEN VOIT MUUTTAA ERI ARVONLISÄVEROLUOKKIEN TILEJÄ MYYNTILASKUILLA?

Silloin kun teet myyntilaskuja ja valitset eri arvonlisäveroluokan, ohjelma kirjaa tulon tilille, joka vastaa kyseistä arvonlisäveroluokkaa. Esimerkiksi kun teet myyntilaskun ja valitset arvonlisäveroluokaksi:

24% Suomi > ohjelma kirjaa tulon tilille ”3000 Myynti ALV 24%”

14% Suomi > ohjelma kirjaa tulon tilille ”3001 Myynti ALV 14%”

10% Suomi > ohjelma kirjaa tulon tilille ”3002 Myynti ALV 10%”

Myynnit on kirjattava veroluokittain eri tileille, koska ne täytyy esittää kausiveroilmoituksessa eri kohdissa. Jos haluat muuttaa myyntilaskujen arvonlisäveroluokkien oletus tilejä, voit tehdä sen kohdasta: ”ASETUKSET > Ympäristöasetukset > Alv-luokat” > Muokkaa ja valitse sopivat tilit.

Muista muuttaa silloin myös arvonlisäverolaskelman asetuksia.

Ota huomioon että osto- ja myyntilaskujen kirjanpidon tileihin voi vaikuttaa myös muokkaamalla tuotteiden ja liikekumppanien asetuksia.