Kirjanpidon kirjausten tekeminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten SimplBooksissa tehdään uusia kirjanpidon kirjauksia.

Alkusaldojen lisäämiseen on erikseen kirjallinen ohje täällä ja video-ohje täällä.

PIKAOHJE

1. Kirjanpidon kirjaukset tehdään ohjelman kohdasta Kirjanpito > Kirjaukset > Uusi kirjaus.
  2. Muuta tarvittaessa päivämäärää ja lisää kirjaukselle kuvaus.
  3. Täytä vähintään kaksi riviä ja niistä vähintään kentät Tili, Kredit ja Debet.
  4. Valitse tarvittaessa myös arvonlisäverokanta ja tallenna kirjaus.

LAAJEMPI OHJE

Kirjanpidon kirjaukset tehdään ohjelman kohdasta Kirjanpito > Kirjaukset > Uusi kirjaus.

Lisää kirjaukseen ainakin seuraavat tiedot:

• Kuvaus. Esimerkiksi asiakkaan tai toimittajan nimi, laskun numero tai aihe, tai muu kuvaus kirjanpidon tapahtumasta.
  • Päivämäärä. Tilitapahtumissa käytetään maksupäivää.

Voit lisätä myös seuraavia tietoja:

• Liite. Voit lisätä esimerkiksi kuitin tai laskukopion kirjauksen yhteyteen talteen.
  • Oletuskirjaus. Oletuskirjaus täyttää automaattisesti kirjauksen kuvauksen sekä kirjanpidon tilit debet- ja kredit-sarakkeisiin. Katso oletuskirjausten ohje täältä.
  • Jos tallennat tilien alkusaldoja, aktivoi kenttä Alkusaldot.
    • HUOM: Ohjelma tekee alussa automaattisesti tyhjän alkusaldokirjauksen, jota muokkaamalla saat alkusaldot syötettyä. Ohjelmassa voi olla vain yksi alkusaldokirjaus.

Kirjauksella on oletuksena yksi rivi. Kun olet täyttänyt sen, ohjelma täydentää uudelle riville automaattisesti jäljellä olevan summan. Valitse uudelle riville kirjanpidon tili, tarvittaessa alv-kanta ja summa. Kirjauksella on oltava vähintään kaksi riviä.

Lisää riveille ainakin seuraavat tiedot:

• Tili. Kirjanpidon tili. Löydät käytössä olevat tilit pudotusvalikosta ja voit myös hakea tiliä sen numerolla tai nimellä.
  • Debet tai Kredit. Kirjanpidon kirjauksen debet- ja kreditpuolen pitää olla samansuuruisia. Yhdelle riville kirjataan summa vain toiseen kenttään eli joko debetiin tai kreditiin.

Voit lisätä myös seuraavia tietoja:

• Selite. Riviin liittyvä lisätieto.
  • Alv-kanta. Valitse tarvittaessa kulu- tai tulotilille alv-kanta, jolloin ohjelma laskee arvonlisäveron osuuden automaattisesti.
  • Laske ALV bruttosummasta. Ohjelma laskee arvonlisäveron oletuksena bruttosummasta, mutta voit valita kirjausta tehdessäsi myös nettolaskennan.
Vinkki: Raha lähtee pankkitilin kreditistä ja tulee debetiin, eli ostot kirjataan pankkitilin kredit-puolelle ja tulot pankkitilin debet-puolelle.

Lopuksi tallenna kirjaus, kun tarvittavat tiedot on täytetty ja saldot täsmäävät. Kirjauksia voi muokata tarvittaessa tallentamisen jälkeen.