Matkalaskun tekeminen

Tässä ohjeessa kerrotaan miten SimplBooksissa tehdään matkalaskuja.

Matkalaskulla voit lisätä kirjanpitoon työmatkojen kuluja. Ohjelma laskee verottomat kilometrikorvaukset, päivärahat ja ateriakorvaukset annettujen tietojen perusteella, sekä tekee tarvittavat kirjanpidon kirjaukset. Matkalaskuille voit lisätä myös kuitit matkalla tehdyistä ostoksista.

Saat lisättyä päivärahat ja kilometrikorvaukset matkalaskulta myös myyntilaskulle. Voit näin laskuttaa ne helposti eteenpäin asiakkaaltasi. Katso erillinen ohje täältä.

Pikaohje:

1. Tee uusi matkalasku kohdasta Toiminnot > Matka- ja kululaskut > Uusi lasku > Matkalasku.
  2. Täytä laskun tiedot. Pakollinen kenttä on ”Ilmoittava henkilö”, eli henkilö kenelle matkalasku maksetaan.
  3. Lisää yksi tai kaikki seuraavista: kilometrikorvaukset, päivärahat, aterioiden määrä ja kuitit.
  4. Kuitteja lisätessä tarkemmat toimittajan tiedot ja kuitin numero eivät ole pakollisia.
  5. Tallenna lasku.

HUOM: Verottaja määrittää verottomien korvausten summat vuosittain. Jos summat muuttuvat, korvausten oletussummat voi päivittää kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Matka- ja kululaskujen asetukset.

LAAJEMPI OHJE

Matkalaskuja tehdään kohdasta Toiminnot > Matka- ja kululaskut > Uusi lasku > Matkalasku.

Täytä laskun tiedot:

• Ilmoittava henkilö. Pakollinen tieto, henkilö jolle matkalasku maksetaan.
  • Laskun päivämäärä. Päivämäärä jolla matkalasku kirjataan kirjanpitoon.
  • Matkan tarkoitus. Verottajan ohjeistuksen mukaan matkalaskulle on lisättävä myös matkan tarkoitus.
  • Lisätiedot.  Mahdollisia lisätietoja laskuun liittyen.

KILOMETRIKORVAUKSET

Lisää päivämäärä, lähtöosoite, määränpään osoite sekä kilometrimäärä.

Rivin lopussa olevasta suurennuslasista saat auki lisätietokentät, josta voit tarvittaessa muuttaa esimerkiksi ajoneuvoa ja korvauksen määrää.

Oletusajoneuvoa ja korvauksen määrää voit muuttaa kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Matka- ja kululaskujen asetukset > Kilometrikorvausten asetukset.

PÄIVÄRAHAT

Lisää matkan alku ja loppu. Käytä kellonajoissa kaksoispistettä, niin ohjelma laskee automaattisesti tunnit.

Jos työmatkalta ei makseta päivärahaa, siltä voidaan kuitenkin maksaa ateriakorvausta. Syötä silloin matkan alun ja lopun lisäksi myös aterioiden määrä. Jos matkalta maksetaan ateriakorvausta, silloin ei voida maksaa päivärahaa.

Rivin lopussa olevasta suurennuslasin kuvakkeesta saat auki lisätietokentät, josta voit tarvittaessa muuttaa tietoja.

Muuta tarvittaessa päivärahojen määriä.

• Jos työnantaja maksaa matkalla ruokailuja, se voi vaikuttaa päivärahan määrään. Verohallinnon ohjeen mukaan osapäiväraha puolittuu yhdestä ateriasta ja kokopäiväraha kahdesta ateriasta.

Oletuskorvauksia ja kohdemaata voi muuttaa kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Matka- ja kululaskujen asetukset > Päivärahojen asetukset.

MUUT MATKAKULUT

Voit lisätä matkalaskulle myös matkan aikana aiheutuneista muista kuluista kuitit.

• Jos sinulle ei makseta kilometrikorvauksia, päivärahoja tai ateriakorvauksia, voit tehdä matkalaskun sijaan kululaskun kohdassa Toiminnot > Matka- ja kululaskut > Uusi lasku > Kululasku.

Lisää ainakin

• Toimittaja. Nimi riittää, eli tarkempia tietoja ei tarvitse täyttää.
  • Päivämäärä. Kuitin päiväys.
  • Tili. Kirjanpidon tili kyseiselle kululle.
  • Summa. Kulun summa. Rivien yläpuolelta voit valita syötätkö arvonlisäverolliset vai -verottomat summat.
  • ALV. Alv-kanta.
  • Kuitin numero ei ole pakollinen tieto.

Rivin lopussa olevista kuvakkeista voit poistaa kuitin, lisätä kuitille lisärivejä (esim. kun samalla kuitilla on montaa alv-kantaa), katsoa summien erittelyn sekä lisätä kuittiriville myös liitteet (kuittikopiot).

Voit maksaa matkalaskun SimplBooksista samalla tavalla kuin ostolaskut. Jos haluat maksaa laskuja suoraan SimplBooksista, ota käyttöön pankkiyhteydet.