Myytävän tuotteen lisääminen

Ensimmäisessä kohdassa kerrotaan, miten luodaan tuote silloin, jos et halua käyttää varastolaskentaa (ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää). Lue vain ensimmäinen osa ohjeesta mikäli myyt palveluita tai tuotteita, joiden kohdalla et näe varastolaskentaa tarpeelliseksi.

Lue ohjeen toinen osa VAIN, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen vaikeuttaa kirjanpitoa ja suosittelemme käyttämään varastolaskentaa vain silloin, jos se tuo liiketoiminnallesi lisäarvoa.

1. MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, JOS ET TARVITSE VARASTOLASKENTAA

Tämä sopii sinulle, jos myyt palveluita tai silloin, jos varastolaskennan  käyttäminen ei tuo lisäarvoa. (ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää)

Pikaohje

1. Lisää uusi tuote kohdasta – ”VARASTO > Tuotteet > Uusi tuote”
  2. Täytä kentät ”koodi”, ”nimi” ja ”ostohinta”
  3. Kohta ”Varastotuote” > Ei aktiivinen

LAAJEMPI OHJE

Lisää uusi tuote kohdasta – ”VARASTO > Tuotteet > Uusi tuote” [/su_note

Täytä kentät ”koodi”, ”nimi” ja ”ostohinta”.  Koodissa on oltava vähintään kaksi merkkiä. Ostohinta tulee myyntilaskuille myyntihintana.
Varastotuote” kohdassa ei täppiä . Lopuksi Tallenna tuote.

2. MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, MIKÄLI TARVITSET VARASTOLASKENTAA

Tämä on sinulle hyvä vaihtoehto, jos haluat, että ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrän ja arvon, ostettujen ja myytyjen tuotteiden erotuksena.

Jos, et halua muuttaa varastojen asetuksia, perustaa uutta varastoa, etkä uutta tiliä varastolle, voit lukea ohjeessa vain kohdan D. Kohta E kertoo miten varastoon saa saldoa, eli myytäviä tuotteita.

A. KATSO MITEN PÄÄSET MUUTTAMAAN VARASTOJEN ASETUKSIA?

Varaston asetuksia pääset muuttamaan kohdasta: ”ASETUKSET > Ympäristöasetukset > Varastojen asetukset”

Varastokirjauksen numeroinnin automaattinen kaava voi olla esimerkiksi: %Y%M%3N= 1601001 (Tässä tapauksessa se olisi vuoden 2016 tammikuun ensimmäinen varaston kirjaus). Lisää automaattisesta numeroinnista voi lukea tästä

Omakustannushinnan määrittelylle on kolme vaihtoehtoa.
Varastojen laskentamenetelmälle on myös kolme vaihtoehtoa. Suomen elinkeinoverolain mukaan pitäisi kuitenkin käyttää FIFO-menetelmää.

Sen jälkeen kun olet valinnut varastoille sopivat asetukset, tallenna ne ja katso kohta B.

B. KATSO MITEN LISÄTÄÄN UUSI TILI VARASTOLLE?

Ennen kun teet uuden varaston käy perustamassa uusi kirjanpito tili kyseiselle varastolle. Uuden tilin pääset tekemään kohdasta: ”KIRJANPITO > Tilit > Uusi tili”.

Varastojen tilien numerot on oltava 1500-1550 välissä , silloin ne kuvataan taseessa oikeassa paikassa. Lisää varastolle sopiva nimi (esimerkiksi Tampereen varasto) ja valitse tallenna.

C. KATSO MITEN PERUSTETAAN UUSI VARASTO?

Uuden varaston pääset perustamaan kohdasta ”VARASTO > Varastot > Uusi varasto”

Valitse varastolle tili, jonka äsken perustit, nimeä varasto (esimerkiksi Tampereen varasto) ja tallenna.

D. MITEN LISÄTÄÄN UUSI VARASTOTUOTE?

Lisää uusi tuote kohdasta – ''VARASTO > Tuotteet > Uusi tuote''

Lisää kaksinumeroinen ''koodi'', ''nimi'' ja ''ostohinta''.

Lisää tiedot riville myyntihinnan laskenta. Tarkistettu loppusumma tarkoittaa tuotteen myyntihintaa ja hinnanlisäysprosentti kuvaile kuinka montaa prosenttia lisätään ostohinnalle.

Jätä varastotuote tilaan >''KYLLÄ''

Tallenna tuote

E. KATSO MITEN TUOTTEET (SALDON) VOI LISÄTÄ VARASTOON?

Tuotteita pääsee lisäämään varastoon ostolaskuilla tai lisäämällä alkuvaraston. Miten tehdä uusi ostolasku pääset lukemaan ohjeesta ’’Uuden ostolaskun tekeminen”.

Valitsemalla ostolaskun riville varastotilin (Kts. kohta B ylhäällä), ohjelma lisää tuotteen kyseiseen varastoon.

Ostolaskun tuote kentästä voit lisätä äsken perustetun tuotteen (ohjelma löytää tuotteen kun alat kirjoittamaan tuotteen nimeä).