Myytävän tuotteen lisääminen

Ensimmäisessä kohdassa kerrotaan, miten luodaan tuote silloin, jos et halua käyttää varastolaskentaa (ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää). Lue vain ensimmäinen osa ohjeesta mikäli myyt palveluita tai tuotteita, joiden kohdalla et näe varastolaskentaa tarpeelliseksi.

Lue ohjeen toinen osa VAIN, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen monimutkaistaa kirjanpitoa ja suosittelemme käyttämään varastolaskentaa vain silloin, jos se tuo liiketoiminnallesi lisäarvoa.

1. MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, JOS ET TARVITSE VARASTOLASKENTAA

Tämä sopii sinulle kun myyt palveluita, ja tavaramyyntiin silloin jos varastolaskennan käyttäminen ei tuo lisäarvoa. (Varastolaskennassa ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää.)

Pikaohje

1. Lisää uusi tuote kohdasta ”VARASTO > Tuotteet > Uusi tuote”
  2. Täytä kentät ”koodi”, ”nimi” ja ”ostohinta”
  3. Valitse kohta ”Palvelutuote” (eli ei täppää kohtaan ”Varastotuote”)

LAAJEMPI OHJE

Lisää uusi tuote kohdasta VARASTO > Tuotteet > ”Uusi tuote”.

Täytä ainakin kentät koodi, nimi ja ostohinta.

• Koodissa on oltava vähintään kaksi merkkiä. Lisää tähän esimerkiksi virallinen tuotenumero tai keksimäsi numerosarja, jonka haluat tuotteelle.
  • Tuotteen nimi on pakollinen ja voit nimetä tuotteen sen virallisella nimellä tai haluamallasi tavalla, esimerkiksi ”Tennismaila”.
  • Voit halutessasi määrittää ostohinnan, valita hinnanlisäysprosentin tai kiinteän myyntihinnan, joka tulee automaattisesti laskuille.
  • Kuvaus: Tähän voit lisätä halutessasi tarkempia taustatietoja tai tuotekuvauksen. Esimerkiksi ”Wilson W 250, naisten ammattilaismaila”.

Valitse Palvelutuote aina kun et halua käyttää varastolaskentaa (vaikka myisit tavaroita). Lopuksi Tallenna tuote.

Kun tuote on tallennettu, voit lisätä sen helposti myyntilaskulle tai tarjoukseen.

2. MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, KUN TARVITSET VARASTOLASKENTAA

Tämä on hyvä vaihtoehto jos haluat, että ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrän ja arvon ostettujen ja myytyjen tuotteiden erotuksena.

Jos et halua muuttaa varastojen asetuksia, perustaa uutta varastoa, etkä uutta tiliä varastolle, voit lukea ohjeessa vain kohdan D. Kohta E kertoo miten varastoon saa saldoa, eli myytäviä tuotteita.

A. KATSO MITEN VARASTOJEN ASETUKSIA MUUTETAAN

Varastojen asetuksia pääset muuttamaan kohdasta: ”ASETUKSET > Ympäristöasetukset > Varastojen asetukset”.

Varastokirjauksen numeroinnin automaattinen kaava voi olla esimerkiksi: %Y%M%3N= 1604001 (tässä tapauksessa se olisi vuoden 2016 huhtikuun ensimmäinen varastokirjaus). Lisää automaattisesta numeroinnista voit lukea tästä.

Omakustannushinnan määrittelylle on kolme vaihtoehtoa.

Varastojen laskentamenetelmälle on myös kolme vaihtoehtoa. Suomessa käytetään FIFO-menetelmää (First In, First Out).

Sen jälkeen kun olet valinnut varastoille sopivat asetukset, tallenna ne ja katso kohta B.

B. KATSO MITEN VARASTOLLE LISÄTÄÄN UUSI KIRJANPIDON TILI

Ennen kun teet uuden varaston, käy perustamassa uusi kirjanpidon tili kyseiselle varastolle. Uusi tili tehdään kohdasta ”KIRJANPITO > Tilit > Uusi tili”.

Varastojen tilien numerot on oltava 1500-1550 välissä, silloin ne näkyvät taseessa oikeassa paikassa. Lisää varastolle sopiva nimi (esimerkiksi ”Tampereen varasto”) ja tallenna.

C. KATSO MITEN PERUSTETAAN UUSI VARASTO

Uusi varasto perustetaan kohdasta ”VARASTO > Varastot > Uusi varasto”.

Valitse varastolle se kirjanpidon tili, jonka edellisessä vaiheessa perustit, nimeä varasto (esimerkiksi Tampereen varasto) ja tallenna.

D. MITEN LISÄTÄÄN UUSI VARASTOTUOTE?

Lisää uusi tuote kohdasta ”VARASTO > Tuotteet > Uusi tuote”

Lisää ainakin koodi, nimi ja ostohinta.

• Koodissa on oltava vähintään kaksi merkkiä. Lisää tähän esimerkiksi virallinen tuotenumero tai keksimäsi numerosarja, jonka haluat tuotteelle.
  • Tuotteen nimi on pakollinen ja voit nimetä tuotteen sen virallisella nimellä tai haluamallasi tavalla, esimerkiksi ”Tennismaila”.
  • Määritä ostohinta ja lisää tiedot riville myyntihinnan laskenta. Voit joko määrittää kiinteän myyntihinnan tai hinnanlisäysprosentin, joka kuvaa kuinka suuri kate ostohintaan lisätään.
  • Kuvaus: Tähän voit lisätä halutessasi tarkempia taustatietoja tai tuotekuvauksen. Esimerkiksi ”Wilson W 250, naisten ammattilaismaila”.

Valitse tuotteen tyypiksi Varastotuote.

Tallenna tuote.

E. KATSO MITEN TUOTE (ELI SALDOA) LISÄTÄÄN VARASTOON

Tuotteita voi lisätä varastoon ostolaskuilla tai lisäämällä alkuvaraston. Uuden ostolaskun tekemisestä voit lukea ohjeesta ”Uuden ostolaskun tekeminen”.

Valitsemalla ostolaskun riville varastotilin (ks. kohta B ylhäällä), ohjelma lisää tuotteen kyseiseen varastoon.

Ostolaskun tuote kentästä voit lisätä äsken perustetun tuotteen (ohjelma löytää tuotteen kun alat kirjoittamaan tuotteen nimeä).