Myytävän tuotteen lisääminen

Ohje on jaettu kahteen osaan.

Ensimmäisessä osassa kerron, miten luodaan tuote silloin, jos et halua käyttää varastolaskentaa (ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää). Lue vain ensimmäinen osa ohjeesta jos myyt palveluita tai tuotteita, jolla et näe varastolaskentaa tarpeellisksi.

Lue ohjeen toinen osa VAIN, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen vaikeuttaa kirjanpitoa ja suosittelen käyttämään varastolaskentaa vain silloin, jos se tuo sinun liiketoiminnallesi lisäarvoa.

1.MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, JOS ET TARVITSE VARASTOLASKENTAA

Tämä sopii sinulle, jos myyt palveluita tai silloin, jos varastolaskennan (ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää) käyttäminen ei tuo sinulle lisäarvoa.

Pikaohje

1. Lisää uusi tuote kohtasta – ”VARASTO/ Tuotteet> Uusi tuote”
  2. Täytä kentät ”koodi”, ”nimi” ja ”ostohinta”
  3. Muuta valikko ”Varastotuote”>”EI”

LAAJEMPI OHJE

Lisää uusi tuote kohdasta – ”VARASTO/ Tuotteet> Uusi tuote”

Täytä kentät ”koodi”, ”nimi” ja ”ostohinta”.  Koodissa on oltava vähintään kaksi merkkiä. Ostohinta tulee myyntilaskuille myyntihintana.

Muuta valikko ”Varastotuote”>”EI

Tallenna tuote

2.MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, JOS TARVITSET VARASTOLASKENTAA

Tämä on sinulle hyvä vaihtoehto, jos haluat, että ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrän ja arvon ostettujen ja myytyjen tuotteiden erotuksena.

Jos, et halua muuttaa varastojen asetuksia, perustaa uutta varastoa, eikä uutta tiliä varastolle, voit lukea ohjeessa vain kohdan D. Kohta E kertoo miten varastoon saa saldoa (myytäviä tuotteita).

A.MITEN PÄÄSEE MUUTTAMAAN VARASTOJEN ASETUKSIA?

Varaston asetuksia pääset muuttamaan kohdasta: ”ASETUKSET/ Ympäristöasetukset> Varastojen asetukset”

Varasto2

Automaattinen numero voi olla esimerkiksi: %Y%M%3N= 1601001 (Vuoden 2016 tammikuun ensimmäinen varaston kirjaus). Lisää automaattisesta numeroinnista voi lukea tästä

Omakustannushinnan määrittelylle on kolme vaihtoehtoa.

Varastojen laskentamenetelmälle on myös kolme vaihtoehtoa. Suomen elinkeinoverolain mukaan pitäisi kuitenkin käyttää FIFO-menetelmää.

Sen jälkeen kun olet valinnut varastoille  sopivat asetukset, tallenna ne ja katso kohta B.

B. MITEN LISÄTÄÄN UUSI TILI VARASTOLLE?

Ennen kun teet uuden varaston käy perustamassa uusi kirjanpito tili kyseiselle varastolle. Uuden tilin pääset tekemään kohdasta: ”KIRJANPITO/ Tilit> Uusi tili”.

Varastojen tilien numerot on oltava 1500-1550 välissä , silloin ne kuvataan taseessa oikeassa paikassa.

Laita varastolle sopiva nimi (esimerkiksi Tampereen varasto) ja valitse tallenna.

C. MITEN PERUSTETAAN UUSI VARASTO?

Uuden varaston pääset perustamaan kohdasta ”VARASTO/ Varastot> Uusi varasto”

Valitse varastolle tili, jonka äsken perustit, nimeä varasto (esimerkiksi Tampereen varasto) ja tallenna.

D. MITEN LISÄTÄÄN UUSI VARASTOTUOTE?

Lisää uusi tuote kohdasta – ”VARASTO/ Tuotteet> Uusi tuote”

Uusi tuote varastoon

Lisää kaksinumeroinen ”koodi”, ”nimi” ja ”ostohinta”.

Lisää tiedot riville myyntihinnan laskenta. Tarkistettu loppusumma tarkoittaa tuotteen myyntihintaa ja hinnanlisäysprosentti kuvaile kuinka montaa prosenttia lisätään ostohinnalle.

Jätä varastotuote tilaan >”KYLLÄ

Tallenna tuote

E. MITEN TUOTTEET (SALDON) VOI LISÄTÄ VARASTOON?

Tuotteita pääsee lisäämään varastoon ostolaskuilla tai lisäämällä alkuvaraston. Miten tehdä uusi ostolasku pääset lukemaan ohjeesta ’’Uuden ostolaskun tekeminen”.

Valitsemalla ostolaskun riville varastotilin (Kts. kohta B ylhäällä), ohjelma lisää tuotteen kyseiseen varastoon.

Ostolaskun tuote kentästä voit lisätä äsken perustetun tuotteen (ohjelma löytää tuotteen kun alat kirjoittamaan tuotteen nimeä).