Myytävän tuotteen lisääminen

Tämän ohjeen ensimmäisessä osassa kerrotaan, miten luodaan tuote silloin, jos et halua käyttää varastolaskentaa (ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrää). Lue vain ensimmäinen osa ohjeesta mikäli myyt palveluita tai tuotteita, joiden kohdalla et näe varastolaskentaa tarpeelliseksi.

Lue ohjeen toinen osa VAIN, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen monimutkaistaa kirjanpitoa ja suosittelemme käyttämään sitä vain, jos se tuo liiketoiminnallesi lisäarvoa.

1. MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, KUN ET KÄYTÄ VARASTOLASKENTAA

Tämä tapa lisätä tuote ohjelmaan sopii sinulle

• kun myyt palveluita.
  • tavaramyyntiin silloin kun et halua käyttää varastolaskentaa.

Pikaohje

1. Lisää uusi tuote kohdasta Varasto > Tuotteet > Uusi tuote.
  2. Lisää tuotteelle ainakin koodi ja nimi.
  3. Valitse aktiiviseksi kohta ”Palvelutuote”.
  4. Tallenna tuote.

LAAJEMPI OHJE

Uusia tuotteita lisätään kohdasta Varasto > Tuotteet > Uusi tuote.

Pakolliset kentät:

• Koodi. Koodissa on oltava vähintään kaksi merkkiä. Se voi olla esimerkiksi virallinen tuotenumero tai keksimäsi numerosarja, jonka haluat tuotteelle.
  • Nimi.  Voit nimetä tuotteen sen virallisella nimellä tai haluamallasi tavalla, esimerkiksi ”Tennismaila”.

Valinnaiset kentät:

• Ostohinta. Voit määrittää tuotteen sisäänostohinnan.
  • Myyntihinnan laskenta. Voit lisäksi valita myyntihinnan laskemisen tavan. Se voi olla hinnanlisäysprosentti (lasketaan ostohinnasta) tai kiinteä myyntihinta, joka tulee automaattisesti laskuille.
  • Kuvaus: Tähän voit lisätä halutessasi tarkempia taustatietoja tai tuotekuvauksen. Esimerkiksi ”Wilson W 250, naisten ammattilaismaila”.

Valitse Palvelutuote aina kun et halua käyttää varastolaskentaa (vaikka myisit tavaroita). Tallenna tuote.

Kun tuote on tallennettu, voit lisätä sen helposti esimerkiksi myyntilaskulle, laskutettaviin töihin tai tarjoukseen.

2. MYYTÄVÄN TUOTTEEN LISÄÄMINEN, KUN KÄYTÄT VARASTOLASKENTAA

Lisää tuotteet ohjelmaan tällä tavalla, jos haluat että ohjelma laskee varastossa olevien tuotteiden määrän ja arvon ostettujen ja myytyjen tuotteiden erotuksena.

Jos et halua muuttaa varastojen asetuksia, perustaa uutta varastoa, etkä uutta tiliä varastolle, voit lukea ohjeesta vain kohdan D. Kohta E kertoo miten varastoon saa saldoa, eli myytäviä tuotteita.

A. KATSO MITEN VARASTOJEN ASETUKSIA MUUTETAAN
Varastojen asetuksia pääset muuttamaan kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Varastojen asetukset.

Varastokirjauksen numeroinnin automaattinen kaava voi olla esimerkiksi: %Y%M%3N= 2404001 (tässä tapauksessa se olisi vuoden 2024 huhtikuun ensimmäinen varastokirjaus). Lisää automaattisesta numeroinnista voit lukea täältä.

Omakustannushinnan määrittelylle on kolme vaihtoehtoa.

Varastojen laskentamenetelmälle on myös kolme vaihtoehtoa. Suomessa käytetään yleensä FIFO-menetelmää (First In, First Out).

Sen jälkeen kun olet valinnut varastoille sopivat asetukset, tallenna ne ja katso kohta B.

B. KATSO MITEN VARASTOLLE LISÄTÄÄN UUSI KIRJANPIDON TILI

Ennen kuin teet uuden varaston, käy perustamassa uusi kirjanpidon tili tulevalle varastolle. Uusi tili tehdään kohdasta Kirjanpito > Tilit > Uusi tili.

Varastojen tilien numerot on oltava välillä 1500-1550, että ne näkyvät taseessa oikeassa kohdassa. Lisää varastolle sopiva nimi (esim. Tampereen varasto) ja tallenna.

C. KATSO MITEN PERUSTETAAN UUSI VARASTO

Uusi varasto perustetaan kohdasta Varasto > Varastot > Uusi varasto.

Valitse varastolle se kirjanpidon tili, jonka edellisessä vaiheessa perustit, nimeä varasto (esim. Tampereen varasto) ja tallenna.

D. MITEN LISÄTÄÄN UUSI VARASTOTUOTE?

Uusia tuotteita lisätään kohdasta Varasto > Tuotteet > Uusi tuote.

Pakolliset kentät:

• Koodi. Koodissa on oltava vähintään kaksi merkkiä. Se voi olla esimerkiksi virallinen tuotenumero tai keksimäsi numerosarja, jonka haluat tuotteelle.
  • Nimi.  Voit nimetä tuotteen sen virallisella nimellä tai haluamallasi tavalla, esimerkiksi ”Tennismaila”.

Valinnaiset kentät:

• Ostohinta. Voit määrittää tuotteen sisäänostohinnan.
  • Myyntihinnan laskenta. Voit lisäksi valita myyntihinnan laskemisen tavan. Se voi olla hinnanlisäysprosentti (lasketaan ostohinnasta) tai kiinteä myyntihinta, joka tulee automaattisesti laskuille.
  • Kuvaus: Tähän voit lisätä halutessasi tarkempia taustatietoja tai tuotekuvauksen. Esimerkiksi ”Wilson W 250, naisten ammattilaismaila”.

Valitse tuotteen tyypiksi Varastotuote. Tallenna tuote.

Ennen kuin voit lisätä tuotetta myyntilaskuille ja tarjouksille, varastoon pitää lisätä saldoa. Jos siis perustat varastotuotteen, sitä ei saa lisättyä laskulle jos varastosaldo on 0. Jos et halua lisätä tuotteelle varastosaldoa, perusta se ohjeen ensimmäisen kohdan mukaisesti palvelutuotteina.

E. KATSO MITEN TUOTE (ELI SALDOA) LISÄTÄÄN VARASTOON

Tuotteita voi lisätä varastoon ostolaskuilla (ohje) tai lisäämällä alkuvaraston (ohje).

Valitsemalla ostolaskun riville varastotilin (ks. kohta B ylhäällä), ohjelma lisää tuotteen kyseiseen varastoon.

Ostolaskun Tuote-kenttään voit lisätä äsken perustetun tuotteen (ohjelma löytää tuotteen, kun alat kirjoittaa tuotteen nimeä).