Olemassa olevan käyttöomaisuuden kirjaaminen SimplBooksiin

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten jo ennen SimplBooksin käyttöönottoa hankittu käyttöomaisuus lisätään ohjelmaan.

Jos hankit uutta käyttöomaisuutta ohjelman käytön aikana, voit lukea ohjeen Uuden käyttöomaisuuden lisääminen. Tässä ohjeessa kerrotaan myös miten pääset tekemään poistoja käyttöomaisuudesta, joka on ollut yrityksellä jo ennen SimplBooks-ohjelman käyttöönottoa.

Käyttöomaisuuden lisäämisen tapa riippuu poistomenetelmästä. Ohjelmassa voi tällä hetkellä tehdä automaattisesti vain tasapoistoja. Menojäännöspoistot tehdään itse kirjanpidon kirjauksina.

1. TASAPOISTETTAVAN KÄYTTÖOMAISUUDEN LISÄÄMINEN

Olemassa oleva käyttöomaisuus lisätään kohdasta Kirjanpito > Käyttöomaisuus > Uusi käyttöomaisuus.

Lisää käyttöomaisuudelle nimi.

Tasapoistot syötetään ohjelmaan prosentteina, vaikka poisto lasketaan poistoajan (vuosia) mukaisesti. Muuta poistoprosenttia tarvittaessa:

• Esim. 10 vuotta = 10 %, 5 vuotta = 20 %, 4 vuotta = 25 % jne.

Lisää käyttöomaisuuden tietoihin alkuperäinen hankintahinta ja -päivä sekä poistoaika prosenteissa. Täytä myös kenttä ”Ensimmäinen poistokirjaus.”

• Jos ensimmäisen poistokirjauksen päivämäärä on aikaisempi kuin SimplBooksin alkusaldojen päiväys, sitä aiempia poistoja ei lisätä kirjanpitoon kirjauksina mutta ne otetaan huomioon käyttöomaisuuden jäännösarvon laskennassa.

Voit muuttaa myös poistoille käytettäviä kirjanpidon tilejä.

Jos tulevaisuudessa haluat säilyttää aikaisemmat poistot sellaisenaan ja muuttaa poistoaikaa, avaa käyttöomaisuus ja tee muutos kohdassa ”Muutokset käyttöomaisuuden kirjanpidossa”. Valitse ”Lisää uusi käyttöomaisuuden laskennan muutos”.

Kirjaa mistä alkaen muutos on voimassa, määritä jäljellä oleva arvo kohtaan ”Uusi ostohinta” ja lisää uusi poistoaika prosentteina per vuosi.

• Esimerkki: Alkuperäinen hankintahinta 4000 euroa ja alkuperäinen poistoaika neljä vuotta. Yhden vuoden poistot on tehty, ja halutaan vuoden jälkeen muuttaa poistoaika viideksi vuodeksi. Lisää arvoksi 3000 € ja vuosipoisto-kohtaan 20% (=5v).

Kun tallennat laskennan muutoksen, ohjelma kysyy mistä alkaen uudet poistokirjaukset laaditaan.

2. MENOJÄÄNNÖSPOISTETTAVAN KÄYTTÖOMAISUUDEN LISÄÄMINEN

HUOM: Ohjelmassa voi tällä hetkellä tehdä automaattisesti vain tasapoistoja. Menojäännöspoistot tehdään itse kirjanpidon kirjauksina kohdassa KIRJANPITO > Kirjaukset.

Voit lisätä menojäännöspoistettavan käyttöomaisuuden jäännösarvot ohjelmaan alkusaldokirjauksessa.

Menojäännöspoistot tehdään kohdasta Kirjanpito > Kirjaukset > Uusi kirjaus.

Määritä uuteen kirjaukseen poiston päivämäärä. Poistot voi kirjata esim. kuukausittain tai vuosittain.

• Taseen poistotili. Jos haluat seurata poistoja erillisellä tilillä, voit käyttää esim. tiliä ”1165 Poistot koneista ja kalustosta”. Voit kirjata poistot myös kaluston kanssa samalle tilille.
  • Tuloslaskelman poistotili. Esim. ”6900 Suunnitelman mukaiset poistot”. Voit myös lisätä omia poistotilejä eri käyttöomaisuuksille, jos haluat tuloslaskelmalle omille riveilleen esim. rakennusten sekä koneiden poistot. Ohje tilien lisäämiseen löytyy täältä.