Tuotteiden vähentäminen varastosta

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten tuotteita vähennetään varastosta.

Yleensä varastosaldoa pienennetään myyntilaskun tai inventaarion kautta. Vähennystä voi kuitenkin käyttää esimerkiksi silloin, kun varastossa olevat tuotteet ovat rikkoutuneet tai jostain muusta syystä ne eivät ole enää myyntikelpoisia.

Varastolaskentaa kannattaa käyttää vain, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen monimutkaistaa kirjanpitoa ja suosittelemme käyttämään sitä vain silloin, kun se tuo liiketoiminnallesi lisäarvoa.

Pikaohje:

1. Tee uusi vähennys kohdasta Varasto > Varastoasiakirjat > Uusi asiakirja > Varaston vähennys.
  2. Määritä vähennyksen päivämäärä ja valitse varasto, josta tuotteet vähennetään.
  3. Lisää rivi ja valitse tuote, jonka haluat vähentää. Täytä riville vähennettävä määrä.
  4. Tallenna.

LAAJEMPI OHJE

Kun varastotuotteita ostetaan ja myydään, varaston muutokset kirjataan suoraan osto- ja myyntilaskuilta. Varastoon voi tehdä myös suoraan muutoksia Varastoasiakirjat-sivun kautta. Sivulla voi kirjata vähennyksiä, lisäyksiä ja siirtoja.

Tuotteiden vähennys tehdään kohdasta Varasto > Varastoasiakirjat > Uusi asiakirja > Varaston vähennys.

Avautuvassa näkymässä määritä ensin vähennyksen päivämäärä ja valitse varasto, josta tuotteita vähennetään.

Lisäämällä rivin pääset etsimään kentästä tuotteen, jonka saldoa vähennetään. Voit etsiä tuotetta sen nimen tai koodin osalla.

Tuotteen lisäämisen jälkeen ohjelma hakee sen hetkisen varastosaldon. Täytä rivin viimeiseen kenttään vähennettävä määrä.

Kun tiedot on täytetty, tallenna vähennys. Ohjelma tekee vähennyksestä kirjanpidon kirjauksen (tiliöinnin) automaattisesti. Kirjaus vähentää varaston arvoa taseessa ja lisää kuluja.

Jos ohjelma ei tee kirjanpidon kirjauksia automaattisesti (ne näkyvät tallentamisen jälkeen sivun alalaidassa), saat ne tehtyä oikealta Toiminnot-kohdasta valitsemalla ”Laadi automaattiset kirjanpidon kirjaukset”. Tarkista myös että automaattiset kirjaukset ovat päällä ympäristöasetuksissa. Lisää automaattisista kirjauksista voit lukea tästä.

Tallennettua kirjausta voit tarvittaessa myöhemmin muokata kohdasta: ”VARASTO > Asiakirjat” > Valitse sopiva asiakirja.