Varaston tuotanto ja kaavat

Tässä ohjeessa kerrotaan miten voit tallentaa SimplBooksin varastolaskentaan tuotantoja ja tuotannon kaavoja.

Varastolaskentaa kannattaa käyttää vain, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen monimutkaistaa kirjanpitoa ja suosittelemme käyttämään sitä vain silloin, kun se tuo liiketoiminnallesi lisäarvoa.

Tuotanto-osiossa voi koostaa eri raaka-aineista myytäviä tuotteita, tai esimerkiksi tuotepaketteja valmiiksi varastoon. Tuotantoja hyödyntämällä ohjelma laatii varastokirjaukset automaattisesti, eli tuotannossa käytetyt raaka-aineet vähennetään automaattisesti varaston saldoista ja valmiit tuotteet lisätään varastoon.

SimplBooksin tuotantoa voi käyttää kahdella eri tavalla. Voit lisätä raaka-aineita tuotantoon yksitellen tai tehdä valmiita kaavoja. Tuotannon kaavat nopeuttavat tuotantoprosessia, jos tuotat toiminnassasi samanlaisena toistuvia tuotteita samoista raaka-aineista.

Tuotanto-osiota ei ole pakollista käyttää, vaan voit myös myydä varastosta suoraan tuotteita. Lisää silloin valmiit tuotteet varastoon erikseen ja kirjaa raaka-ainevarastojen muutokset esimerkiksi inventaarion yhteydessä.

TUOTANNON TUOTTEET ELI RAAKA-AINEET

Ennen kuin voit luoda kaavoja tai tuotantoja, ohjelmassa täytyy olla tarvittavat tuotteet eli raaka-aineet. Täältä löydät ohjeet tuotteen lisäämiseen.

Kun tarvittavat tuotteet ovat ohjelmassa, tulee niitä olla myös varastossa riittävä määrä.

• Jos sinulla on varastossa saldoa jo ennen SimplBooksin käyttöönottoa, voit lisätä alkuvaraston. Vinkki: Jos lisäät alkuvaraston csv-tiedostona, ohjelma lisää tuotteet samalla.
  • Voit lisätä tuotteita varastoon alkuvaraston lisäksi ostolaskulla.
Muista lisätä raaka-aineiden lisäksi ohjelmaan myös valmis tuote! Jos esimerkiksi myyt asiakkaille saunasettiä, jossa raaka-aineina ovat tuotteet Kiulu, Kauha ja Laudeliina, tulee raaka-aineiden lisäksi luoda myös lopputuote eli Saunasetti.

Varaston tuotelista näyttäisi tuotteiden luomisen jälkeen tältä:

TUOTANNON KAAVAT

Tuotannon kaavoja kannattaa käyttää silloin kun samoista raaka-aineista koostuvia samanlaisia tuotteita valmistetaan ja myydään usein. Silloin sinun ei tarvitse valita raaka-aineita joka kerralla erikseen, vaan riittää että valitset kaavan.

Kun ohjelmaan on lisätty tarvittavat tuotteet, voit tehdä uuden kaavan kohdassa Varasto > Kaavat > Uusi kaava.

Lisää kaavalle nimi ja kohdevarasto, minne valmis tuote kirjataan. Valitse sen jälkeen raaka-aineet, joita tuotantoon käytetään. Valitse myös kappalemäärät.

Kuvassa näet esimerkin kaavaan lisättävistä tiedoista kun kiulusta, kauhasta ja laudeliinasta tuotetaan varastoon valmiita saunasettejä.

Kun tiedot on lisätty, tallenna kaava. Sen jälkeen se on valmis käytettäväksi tuotannossa.

HUOM: Kaavan tallentamisvaiheessa varastossa ei tarvitse olla vielä saldoa, koska kaavan tallentaminen ei tee kirjauksia varastoon.

TUOTANTO

Ennen kuin lisäät tuotantoja ohjelmaan, sinun tulee varmistaa seuraavat asiat:

1. Ohjelmaan on luotu raaka-aineeksi tarkoitetut tuotteet ja niillä on varastosaldoa.
  2. Ohjelman tuotelistaan on luotu lopputuote.
  3. Jos käytät kaavoja, ohjelmaan on tallennettu myös kaava.

Kun nämä kohdat ovat kunnossa, voit aloittaa tuotannon kirjaamisen. Tuotannon tallentamisen yhteydessä ohjelma tekee kirjaukset kirjanpitoon varastotileille.

Tuotanto kirjataan kohdassa Varastot > Tuotanto > Uusi tuotanto.

Jos käytät tallennettua tuotannon kaavaa, valitse se Kaava-kentästä. Määritä lisäksi tuotannon päivämäärä. Ohjelma täyttää muut tiedot kaavan perusteella, joten voit tietojen tarkistamisen jälkeen tallentaa tuotannon.

Jos et käytä tallennettua tuotannon kaavaa, täytä tiedot:

• Kohdevarasto. Valmiit tuotteet kirjataan tänne.
  • Päivämäärä. Määritä tuotannon päivämäärä, jonka perusteella varastokirjaukset tehdään.
  • Raaka-aineet. Lisää tuotannossa käytettävät raaka-aineet riveille kappalemäärineen. Voit hakea tuotetta nimen tai koodin osalla.
  • Valmistettu tuote. Lisää valmis tuote ja kappalemäärä. Voit hakea tuotetta nimen tai koodin osalla.

Kun tiedot on syötetty/tarkistettu, tallenna tuotanto.

Tallennuksen yhteydessä käytetyt raaka-aineet vähenevät automaattisesti varaston saldoista ja tuotannossa tuotetut tuotteet kirjataan lisäyksenä määritettyyn varastoon.

HUOM: Varastotuotetta ei voi lisätä myyntilaskulle ennen kuin sitä on varastossa. Varmista siis myyntilaskua tehdessäsi, että laskun päiväys ei ole ennen varastoon lisäämisen päivää. Myyntilaskujen asetuksissa kannattaa määrittää, että uutta laskua tehdessä käytetään kuluvaa päivää. Sen voi tehdä kohdassa Asetukset > Ympäristöasetukset > Myyntilaskujen asetukset > Myyntilaskun oletuspäivä.