Uuden ostolaskun tekeminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten voit tehdä täysin uuden ostolaskun tai hyödyntää olemassa olevan ostolaskun tietoja uuden ostolaskun teossa.

UUDEN OSTOLASKUN TEKEMINEN

Pikaohje

 1. Tee uusi ostolasku kohdasta TOIMINNOT > Ostolaskut > Uusi lasku.
 2. Valitse toimittaja tai luo tässä kohdassa uusi toimittaja.
 3. Täytä laskutiedot. Ostolaskun numero on pakollinen kenttä.
 4. Lisää laskun rivitiedot.
 5. Tallenna.

LAAJEMPI OHJE

Uusi ostolasku tehdään kohdasta TOIMINNOT > Ostolaskut > Uusi ostolasku.

Täytä avautuvassa näkymässä toimittajan ja laskun perustiedot.

 • Ohjelma luo automaattisesti asiakirjan numeron. Asiakirjan automaattisen numeroinnin muuttamisesta voit lukea lisää tästä.
 • Ohjelma tallentaa kerran syötetyt toimittajatiedot ja seuraavalla kerralla kun teet ostolaskun samalle toimittajalle, sinun on valittava vain toimittajan nimi, ja ohjelma täyttää loput tiedoista automaattisesti. Toimittajien tietoja pääset tarvittaessa muuttamaan kohdasta ”LIIKEKUMPPANIT > Toimittajat”.
HUOM! Kun olet valinnut laskulle sopivan kulutilin ja täyttänyt riveille summat, tarkistaa täsmääkö Yhteensä-kohta alkuperäisen laskun loppusummaan. Jos alkuperäisen laskun loppusumma ja Yhteensä-kohta eroavat, on kyse arvonlisäveron pyöristyserosta. Silloin voit muuttaa arvonlisäveron määrää manuaalisesti:

Huom! Jos lisäät usean kappaleen samaa tuotetta yhdelle riville (”MÄÄRÄ” on enemmän kuin yksi), sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

1. Jos syötät ensin määrän (esim. 10 kpl) ja sen jälkeen summan (esim. 15 €), ohjelma olettaa tuotteen yksikköhinnan olevan 1,50 € ja yhteishinnaksi jää 15 €.

2. Jos lisäät riville ensin summan ja sen jälkeen määrän, ohjelma olettaa että ensin syötetty summa on yksikköhinta ja yhteishinnaksi muodostuu esimerkissä 150 €.

Laskun kuvan tai kuitin voit lisätä ostolaskun liitteeksi kohdasta ”Laskun kopio > Valitse tiedosto”. Voit tarvittaessa lisätä liitteen ostolaskulle myös tallentamisen jälkeen.

Kun ostolasku on tallennettu, ohjelma tekee sille automaattisesti kirjanpidon kirjauksen (tiliöinnit).

UUDEN OSTOLASKUN TEKEMINEN KOPIOIMALLA

Jos ostat toistuvasti samalta toimittajalta, kannattaa uusi ostolasku tehdä kopioimalla vanhasta, koska silloin ohjelma täyttää suuren osan ostolaskun tiedoista automaattisesti.

Uusi ostolasku toisen laskun tietojen avulla tehdään kohdasta TOIMINNOT> Ostolaskut > valitse ostolasku jonka tietoja haluat käyttää.

Kun olet avannut sopivan laskun, valitse oikealta ”Kopioi lasku”.

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

10 kommenttia

 1. Rantanen Jocke

  Kuinka ulkomaan ostot oikein kirjataan?

  Summa tietenkin netto mutta laitetaanko alv. 24 % vai 0 %?

  1. Silver

   Hei Jocke!

   Eu:n sisäiset ostot kirjataan tileille 4110 (tavarat) ja 4470 (palvelut) – arvonlisävero 0%.

   Palveluostot Eu:n ulkopuolelta kirjataan bruttona (laskun loppusumman mukaisesti) asianmukaiselle (esim. tietokoneohjelmat 7640) kulutilille – arvonlisävero 0%.

 2. Lisa

  Voisinko laitta kokonainen summa ostolaskun riviin, jos siellä on paljon tuotteet, mut otan vain 1 tuote. Miksi en voi laittaa ytheis summa, ohjelma halua vain summa ilman ALV%

  1. Silver

   Hei,

   Lisäämme mahdollisuuden laatia ostolaskuja myös arvonlisäverollisen summan perusteella viimeistään kesällä.

 3. Tiina

  Eikö EU-hankinnoista pitäisi muodostua sekä ALV-velka että samansuuruinen ALV-saaminen? Miten luon ostolaskun, jotta ohjelma tekee myös nämä kirjaukset ja ALV-raportti tulee oikein?

  1. Silver

   Kiitos kommentistasi Tiina! SimplBooks ei tee arvonlisäveron osalta saamisten ja velkojen kirjausta. Alv-laskelma tulee oikein jos valitset:
   Eu TAVARA ostoille – alv-luokaksi ”tavaraostot muista EU maista” JA tiliks ”4110”
   Eu PALVELU ostoille – alv-luokaksi ”palveluostot muista EU maista” JA tiliksi ”4470”

 4. Riitta Ylihannu

  Miten kirjaan ostolaskun, joka on ulkomaan valuutassa, esim. USD? Muutanko itse laskun summan EURIiksi esim. ko päivän valuuttakurssin mukaan? Jos syntyy oston ja maksun välillä kurssieroa, kirjaako ohjelman sen jotenkin?

  1. Silver

   Hei Riitta!

   Voisit muuttaa valuutan USD aktiiviseksi kohdasta: ASETUKSET/ Valuutat/ Valitse valuutta EUR klikkaamalla. Valitse ”Muokkaa valuuttaa”. Sen jälkeen USD tulee näkyviin ostolaskulle kohtaan ”valuutta”.

   Ohjelma laske kurssin automaattisesti sekä laskulle että maksulle keskuspankin kurssin mukaan.

Jätä kommentti: