Uuden ostolaskun tekeminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten voit tehdä täysin uuden ostolaskun tai uuden ostolaskun käyttämällä hyödyksi toisen ostolaskun tietoja.

UUDEN OSTOLASKUN TEKEMINEN

Pikaohje

 1. Tee uusi ostolasku kohdasta ”TOIMINNOT > Ostolaskut > Uusi lasku”
 2. Täytä laskutiedot. Pakollinen tieto on ”ostolaskun numero”.
 3. Täytä asiakastiedot. Pakolliset kentät ovat ”Nimi” sekä ”Katu ja talo”
 4. Lisää laskun rivitiedot. Pakollinen kenttä on ”Hinta”
 5. Tallenna

LAAJEMPI OHJE

Uuden ostolaskun voit tehdä kohdasta – ”TOIMINNOT > Ostolaskut > Uusi ostolasku”

Uuden ostolaskun valitsemisen jälkeen avautuu seuraava ikkuna:

Huom! Kun lisäät useamman tuotteen yhdelle riville eli ”MÄÄRÄ” on enemmän kuin yksi, sinulla on kaksi vaihtoehtoa toimia:

1. Syötä ensin määrä esimerkiksi 10 kpl ja sen jälkeen Alviton summa esimerkiksi 15€, tällöin ohjelma olettaa tuotteen yksikköhinnan olevan 1,5€.

2. Jos lisäät ensin Alvittoman summan 15€ ja sen jälkeen määrän 10kpl, silloin ohjelma olettaa että kappalehinta on 15€ ja muuttaa summaksi 150€.


Ohjelma luo automaattisesti asiakirjan numeron . Asiakirjan automaattisen numeroinnin muuttamisesta voit lukea lisää tästä.

Ohjelma tallentaa kerran syötetyt toimittajatiedot ja seuraavalla kerralla kun teet ostolaskun samalle toimittajalle, sinun on valittava vain toimittajan nimi, ja ohjelma täyttää loput tiedoista automaattisesti. Toimittajien tietoja pääset tarvittaessa lisäämään tai muuttamaan kohdasta: ”LIIKEKUMPPANIT > Toimittajat”

Sen jälkeen kun olet valinnut laskulle sopivan kulutilin ja summan, tarkistaa täsmääkö kohta ”Yhteensä” laskun loppusummaan. Jos alkuperäisen laskun loppusumma ja ”Yhteensä” eroavat, on kyse arvonlisävero pyöristys erosta. Silloin sinulla on muutettava arvonlisävero kenttää manuaalisesti (Ks. kuva).

Alkuperäisen tositteen ostosta, voit lisätä kohdasta: ”Valitse tiedosto”

Sen jälkeen, kun ostolasku on tallennettu, ohjelma tekee sille automaattiset finanssikirjaukset (tiliöinnit). Automaattiset finanssikirjaukset tarkoittaa, että ohjelma kirjaa arvonlisäverosaamiset ja ostovelat, sekä päivittää varastosaldon. Lisää automaattisista kirjauksista voit lukea ohjeesta: Myynti- ja ostolaskujen automaattisten kirjausten muuttaminen

UUDEN OSTOLASKUN TEKEMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ HYÖDYKSI TOISEN OSTOLASKUN TIETOJA

Jos ostat toistuvasti samalta toimittajalta on hyödyllistä käyttää tietoja toiselta ostolaskulta, koska silloin ohjelma täyttää jo suuren osan uuden ostolaskun tiedoista automaattisesti.

Uuden ostolaskun, toisen laskun tietojen avulla voit tehdä kohdasta – ”TOIMINNOT> Ostolaskut” > Valitse ostolasku jonka tietoja haluat käyttää.

Sen jälkeen, kun olet valinnut sopivan laskun, valitse oikealta: ”Kopioi lasku”

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

10 kommenttia

 1. Rantanen Jocke

  Kuinka ulkomaan ostot oikein kirjataan?

  Summa tietenkin netto mutta laitetaanko alv. 24 % vai 0 %?

  1. Silver

   Hei Jocke!

   Eu:n sisäiset ostot kirjataan tileille 4110 (tavarat) ja 4470 (palvelut) – arvonlisävero 0%.

   Palveluostot Eu:n ulkopuolelta kirjataan bruttona (laskun loppusumman mukaisesti) asianmukaiselle (esim. tietokoneohjelmat 7640) kulutilille – arvonlisävero 0%.

 2. Lisa

  Voisinko laitta kokonainen summa ostolaskun riviin, jos siellä on paljon tuotteet, mut otan vain 1 tuote. Miksi en voi laittaa ytheis summa, ohjelma halua vain summa ilman ALV%

  1. Silver

   Hei,

   Lisäämme mahdollisuuden laatia ostolaskuja myös arvonlisäverollisen summan perusteella viimeistään kesällä.

 3. Tiina

  Eikö EU-hankinnoista pitäisi muodostua sekä ALV-velka että samansuuruinen ALV-saaminen? Miten luon ostolaskun, jotta ohjelma tekee myös nämä kirjaukset ja ALV-raportti tulee oikein?

  1. Silver

   Kiitos kommentistasi Tiina! SimplBooks ei tee arvonlisäveron osalta saamisten ja velkojen kirjausta. Alv-laskelma tulee oikein jos valitset:
   Eu TAVARA ostoille – alv-luokaksi ”tavaraostot muista EU maista” JA tiliks ”4110”
   Eu PALVELU ostoille – alv-luokaksi ”palveluostot muista EU maista” JA tiliksi ”4470”

 4. Riitta Ylihannu

  Miten kirjaan ostolaskun, joka on ulkomaan valuutassa, esim. USD? Muutanko itse laskun summan EURIiksi esim. ko päivän valuuttakurssin mukaan? Jos syntyy oston ja maksun välillä kurssieroa, kirjaako ohjelman sen jotenkin?

  1. Silver

   Hei Riitta!

   Voisit muuttaa valuutan USD aktiiviseksi kohdasta: ASETUKSET/ Valuutat/ Valitse valuutta EUR klikkaamalla. Valitse ”Muokkaa valuuttaa”. Sen jälkeen USD tulee näkyviin ostolaskulle kohtaan ”valuutta”.

   Ohjelma laske kurssin automaattisesti sekä laskulle että maksulle keskuspankin kurssin mukaan.

Jätä kommentti: