Alkuvaraston lisääminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten voit lisätä yritykselle alkuvaraston, mikäli haluat käyttää varastolaskentaa ja yrityksellä on varastoa ennen SimplBooksin käyttöönottoa.

Varastolaskentaa kannattaa käyttää vain, jos haluat jatkuvasti tietää kuinka paljon tuotteita sinulla on varastossa. Varastolaskennan käyttäminen monimutkaistaa kirjanpitoa ja suosittelemme käyttämään sitä vain silloin, kun se tuo liiketoiminnallesi lisäarvoa.

Ennen alkuvaraston lisäämistä ohjelmassa tulee olla perustettuna varasto. Katso ohjeet alta.

A. KATSO MITEN VARASTOJEN ASETUKSIA MUUTETAAN
Varastojen asetuksia pääset muuttamaan kohdasta Asetukset > Ympäristöasetukset > Varastojen asetukset.

Varastokirjauksen numeroinnin automaattinen kaava voi olla esimerkiksi: %Y%M%3N= 2404001 (tässä tapauksessa se olisi vuoden 2024 huhtikuun ensimmäinen varastokirjaus). Lisää automaattisesta numeroinnista voit lukea täältä.

Omakustannushinnan määrittelylle on kolme vaihtoehtoa.

Varastojen laskentamenetelmälle on myös kolme vaihtoehtoa. Suomessa käytetään yleensä FIFO-menetelmää (First In, First Out).

Sen jälkeen kun olet valinnut varastoille sopivat asetukset, tallenna ne ja katso kohta B.

B. KATSO MITEN VARASTOLLE LISÄTÄÄN UUSI KIRJANPIDON TILI

Ennen kuin teet uuden varaston, käy perustamassa uusi kirjanpidon tili tulevalle varastolle. Uusi tili tehdään kohdasta Kirjanpito > Tilit > Uusi tili.

Varastojen tilien numerot on oltava välillä 1500-1550, että ne näkyvät taseessa oikeassa kohdassa. Lisää varastolle sopiva nimi (esim. Tampereen varasto) ja tallenna.

C. KATSO MITEN PERUSTETAAN UUSI VARASTO

Uusi varasto perustetaan kohdasta Varasto > Varastot > Uusi varasto.

Valitse varastolle se kirjanpidon tili, jonka edellisessä vaiheessa perustit, nimeä varasto (esim. Tampereen varasto) ja tallenna.

Jos sinulla on varastoa ennen SimplBooksin käyttöönottoa, voit lisätä alkuvaraston kahdella eri tavalla:

  • manuaalisesti varasto kerrallaan tai
  • tuomalla saldot csv-tiedostona.

ALKUVARASTON TUOMINEN TIEDOSTONA

Kätevintä on tuoda alkuvarasto ohjelmaan csv-tiedostona. Pakollisia tietoja tuotelistassa ovat tuotteen koodi, nimi, yksikkö, ostohinta ja varastotilanne.

  • Kun alkuvaraston tuo tiedostona, ohjelma perustaa tuotteet samalla, eli niitä ei tarvitse luoda erikseen.
Alkuvarasto tuodaan tiedostona kohdasta Varasto > Varastot > Tuonti.

Valitse tuotava lista ja paina Tuonti. Avautuvassa näkymässä näet tuotavien tietojen esikatselun. Määritä alkuvaraston päiväys ja valitse varasto. Määritä sen jälkeen tietosarakkeille otsikot (vähintään tähdellä merkityt pakolliset).

Kun pakollisten tietojen sarakkeet on määritetty, paina alhaalta Tuonti. Ohjelma perustaa tuotteet ja tallentaa varastolle alkusaldot.

HUOM: Tuonnin esikatselun sarakkeet määrittyvät tuotavan tiedoston perusteella, eli sarakkeet voivat olla eri nimisiä ja eri järjestyksessä. Otsikot valitsemalla ohjelmalle kerrotaan mistä sarakkeesta mikäkin tieto löytyy.

ALKUVARASTON LISÄÄMINEN MANUAALISESTI

Ennen kuin voit lisätä alkuvaraston manuaalisesti, ohjelmassa pitää olla varaston lisäksi myös tuotteet. Tuotteet voi tuoda ohjelmaan tiedostona tai perustaa yksitellen. Katso ohje tuotelistan tuomiseen täältä ja yksitellen perustamiseen täältä.

Alkuvarasto lisätään manuaalisesti kohdasta Varasto > Varastot > valitse klikkaamalla haluamasi varasto listasta.

Avautuvassa näkymässä valitse oikealta Toiminnot-kohdasta ”Lisää alkusaldot”.

Valitse alkuvaraston päiväys ja lisää tuotteet omille riveilleen. Voit hakea tuotteita nimen tai koodin osalla. Jos tiedot on tallennettu tuotteelle, yksikkö ja omakustannushinta täyttyvät automaattisesti.

Kun tarvittavat tuotteet ja tiedot on lisätty, tallenna alkusaldo.

Alkuvaraston lisäämisen jälkeen voit tarkistaa varastosaldon kohdasta Varasto > Varastotilanne.

Was this article helpful?

Aiheeseen liittyvät käyttöohjeet

Jätä kommentti: