Uuden myyntilaskun tekeminen

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten tehdään uusi myyntilasku ja miten voit käyttää hyödyksi olemassa olevan myyntilaskun tietoja kopioimalla myyntilaskun.

Pikaohje

1. Tee uusi myyntilasku kohdasta ”TOIMINNOT > Myyntilaskut > Uusi lasku”
  2. Täytä asiakastiedot. Pakolliset kentät ovat ”Nimi” ja ”Katu ja talo”. Jos haluat lähettää laskun verkkolaskuna, lisää asiakkaan Y-tunnus.
  3. Mikäli haluat jättää kentät tyhjiksi, laita täppä kohtaan ”Asiakas on yksityishenkilö”, jolloin asiakkaan lisätietoja ei tarvitse täyttää.
  4. Lisää laskun rivitiedot. Pakolliset kentät ovat ”Sisältö” ja ”Hinta”
  5. Tallenna

LAAJEMPI OHJE – MITEN TEHDÄÄN UUSI MYYNTILASKU?

Uuden myyntilaskun voit tehdä kohdasta: ”TOIMINNOT > Myyntilaskut > Uusi lasku”

Laskun tiedot

Myyntilaskun numeron ohjelma luo automaattisesti. Myyntilaskun automaattisen numeroinnin muuttamisesta voit lukea lisää tästä.

Voit lisätä myyntilaskuille myös automaattisen viitenumeroinnin, tästä voit lukea lisää aiheesta: ”Automaattisen viitenumeroinnin lisääminen myyntilaskuille”.

Asiakkaan tiedot

Ohjelma tallentaa asiakkaan kerran syötetyt tiedot. Seuraavalla kerralla, kun teet laskun samalle asiakkaalle on sinun valittava vain asiakkaan nimi ja ohjelma täyttää loput tiedoista automaattisesti. Asiakkaan tietoja voit tarvittaessa lisätä tai muuttaa kohdasta: ”LIIKEKUMPPANIT > Asiakkaat”.

Mikäli haluat lähettää laskun verkkolaskuna, sinun on lisättävä laskuun myös Y-tunnus. Y-tunnuksen saat lisättyä asiakkaan tietoihin.

Rivitiedot

Pakolliset rivitiedot ovat ”sisältö”, ”määrä” ja ”hinta”. Jos et ole vielä perustanut uutta myytävä tuotetta rekisteriin jätä ”tuote”-kenttä tyhjäksi.

Ohjelma valitse myyntitulon tilin, valitun arvonlisäverokannan perusteella. Myyntitulon tiliä voit katsoa ja muuttaa klikkaamalla laskun rivin lopussa olevaa suurennuslasin kuvaketta:

Kirjaukset / tiliöinnit

Sen jälkeen kun myyntilasku on tallennettu, ohjelma tekee sille kirjaukset (tiliöinnit) automaattisesti. Automaattiset finanssikirjaukset tarkoittaa sitä, että ohjelma kirjaa arvonlisäverovelat ja myyntisaamiset (saamiset asiakkailta), sekä päivittää mahdollisen varastosaldon. Jos ohjelma ei tee finanssikirjauksia automaattisesti (näkyvät laskun alalaidassa tallennuksen jälkeen), saat ne laskulle valitsemalla tallennuksen jälkeen oikealta ”Laadi automaattiset finanssikirjaukset” tai kytkemällä automaattiset kirjaukset päälle ympäristöasetuksista.  Lisää automaattisista kirjauksista voit lukea tästä.

MITEN HYÖDYNNÄT VANHAN MYYNTILASKUN TIETOJA UUDEN LASKUN TEKEMISESSÄ?

Mikäli myyt toistuvasti samalle asiakkaalle on hyödyllistä käyttää olemassa olevan myyntilaskun tietoja. Silloin ohjelma täyttää suuren osan uuden myyntilaskun tiedoista automaattisesti.

Uuden myyntilaskun jo olemassa olevan laskun tietojen avulla voit tehdä kohdasta: ”TOIMINNOT > Myyntilaskut” > valitse myyntilasku, jonka tietoja haluat käyttää.

Sen jälkeen kun olet avannut sopivan laskun, valitse oikealta: ”Kopioi lasku”